Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Από Γενάρη σε Γενάρη | ΘΕΜΑΤΑ | Protagon

Πόσο θα ήθελα το πρώτο άρθρο της χρονιάς να μην είναι αυτό που θα ξετυλιχθεί στις επόμενες αράδες. Πόσο ονειρευόμουν, στις μέρες των διακοπών, να γράψω ένα άλλο άρθρο από αυτό που ξέρω ότι θα προκύψει πιο κάτω. Πόσο ευχόμουν να μην υπάρξει Παρασκευή που άλλο ένα Δελτίο Κρίσης θα φιλοξενείται στις σελίδες του protagon.gr, και που θα θυμίζει κατάλογο αστοχιών, πρόκριμα νέων δεινών, προειδοποίηση για φρέσκες αποτυχίες της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

Βέβαια, στις μέρες των διακοπών, όταν όλες αυτές οι ευχές γεννιόντουσαν, ήξερα ότι τίποτα δεν θα άλλαζε μόνο και μόνο επειδή προστέθηκε άλλο ένα ψηφίο στην ημερομηνία. Κάποια στιγμή σκέφτηκα να σας ευχηθώ ο κόσμος όλος να θυμίζει, καθ’ όλη την διάρκεια του 2012, ένα Βέλγιο σε μόνιμες Χριστουγεννιάτικες διακοπές. Γιατί; Πρώτον, επειδή στις Χριστουγεννιάτικες διακοπές οι χρηματαγορές είτε είναι κλειστές είτε υπολειτουργούν – οπότε και παύει η αγωνία για τα spreads, τα CDS κλπ. Και, δεύτερον, επειδή το Βέλγιο δεν έχει κυβέρνηση και, συνεπώς, δεν μπορεί να εφαρμόσει σκληρή λιτότητα. Ωραία δεν θα ήταν όλη η Ευρώπη να είναι ένα Βέλγιο και οι αγορές να είναι σε μόνιμες διακοπές;

Τώρα που το σκέφτομαι αυτή θα είναι η ευχή μου για το νέο έτος, σε αυτό το πρώτο άρθρο μου για το σωτήριο 2012: Να το ζήσουμε όπως θα ζούσαμε σε ένα αλληγορικό Βέλγιο σε Χριστουγεννιάτικη Στάση. Να περάσουμε 365 μέρες ηρεμίας σχεδιάζοντας το μέλλον χωρίς το παρόν να μας τραβάει από το μανίκι. Χωρίς η Κρίση να μας απειλεί με συνεχείς επανεκδόσεις παρελθόντων εφιαλτών.

Όπως όμως συμβαίνει σχεδόν πάντα η πραγματικότητα αγνοεί τις ευχές μας: (η συνέχεια στο παρακάτω λινκ)

Από Γενάρη σε Γενάρη | ΘΕΜΑΤΑ | Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου