Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2012

Χτύπησαν το μεσάζοντα και έριξαν την τιμή 300%

Ξεπούλησαν οι πατατοπαραγωγοί Νευροκοπίου τις ποσότητες που διέθεσαν στην Κατερίνη χωρίς να διαμεσολαβήσουν οι μεσάζοντες. Η Εθελοντική Ομάδα Δράσης Νομού Πιερίας οργάνωσε τη μαζική πώληση πατάτας μέσω του διαδικτύου καταργώντας τους μεσάζοντες, με αποτέλεσμα να πουληθούν συνολικά 24 τόνοι πατάτας Νευροκοπίου σε 530 οικογένειες κατοίκων της ευρύτερης περιοχής της Κατερίνης, σε τιμή κόστους (0,25 ευρώ το κιλό). Οι παραγωγοί από το Νευροκόπι μετέφεραν με φορτηγά τις πατάτες σε συσκευασίες των 10 κιλών που διατέθηκαν στον κόσμο προς 2,5 ευρώ η καθεμία. Η παράδοση του προϊόντος πραγματοποιήθηκε στο χώρο πάρκινγκ του δικαστικού μεγάρου Κατερίνης.
Η πρωτοβουλία αυτή της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, έρχεται πρώτα απ’ όλα να αναδείξει στην πράξη το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων μεταξύ αυτών που εισπράττουν οι παραγωγοί και αυτών που πληρώνει ο καταναλωτής. Η ίδια ομάδα, εκτός από τις πατάτες, τις επόμενες μέρες θα βοηθήσει ώστε να διατεθούν στην Κατερίνη σε χαμηλές τιμές απευθείας από παραγωγούς διαφόρων περιοχών της χώρας και άλλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, όπως ρυζιού, λαδιού, οσπρίων κ.ά.
Η δημοσιότητα αυτής της πρωτοβουλίας
άρχισε να επηρεάζει και την αγορά, αφού γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε διαφημιστική καμπάνια ρίχνοντας την τιμή της πατάτας Νευροκοπίου από τα 70 στα 34 λεπτά.
Σημειωτέον ότι η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για την πατάτα Νευροκοπίου είναι περίπου 70 λεπτά το κιλό. Οι έμποροι την προμηθεύονται σε πολύ χαμηλές τιμές (μόλις προς 10-13 λεπτά το κιλό), όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε πάνω από 20 λεπτά το κιλό για τον αγρότη.

Χτύπησαν το μεσάζοντα και έριξαν την τιμή 300%

1 σχόλιο:

  1. θα αναφέρω ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε πόσο μπορεί να "αλλάξει" την αγορά μια τέτοια κίνηση, αν γίνει μαζικά από τους παραγωγούς. Στον μανάβη που πήγα σήμερα, περιμένοντας να ζυγίσω τα ζαρζαβατικά μου, γυρίζει μια κυρία και λέει στον μανάβη: γιατί πουλάτε τόσο ακριβά την πατάτα; ο μανάβης τα ψιλοέχασε, όμως κατάλαβε που το πήγαινε η κυρί και της απαντάει: αν μπορούσα θα την αγόραζα και εγώ από το ίντερνετ, φθηνότερα!
    Είναι ζήτημα οργάνωσης και θέλησης. Από παραγωγούς(μικρούς κυρίως) και καταναλωτές, να καταλάβουν και να βρούν τις καλύτερες λύσεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή