Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2012

Wikileaks: «Μιλούσαν» για προσφυγή στο ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΤΑ ΝΕΑ», που είναι ένας από τους πολλούς εκδότες συνεργάτες των wikileaks, το δίκτυο Stratfor που θεωρείται ανεπίσημο παρακλάδι της CIA προειδοποιούσε ήδη από τον Ιούνιο του 2009 ότι η Ελλάδα μπορεί να προσφύγει για οικονομική βοήθεια στο ΔΝΤ.

10 μήνες πριν την επίσημη προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ, με διάγγελμα του πρωθυπουργού Παπανδρέου από το Καστελόριζο, σύμφωνα με τα έγγραφα που αποκαλύπτουν τα wikileaks υπήρχαν ήδη οι πληροφορίες για μια πιθανή οικονομική κατάρρευση χώρας της ευρωζώνης.

Τα έγγραφα έχουν συντάκτες δύο μυστικούς πληροφοριοδότες του δικτύου Stratfor με κωδικούς GR001 και GR101. Ο τίτλος είναι «Αναλυτικές Οδηγίες για την Ευρώπη – Βαθμίδα 3» μαζί με ένα συνημμένο αρχείο κειμένου, όπου περιέγραφε θέματα στα οποία έπρεπε να δοθεί «ιδιαίτερη βαρύτητα».

Ανάμεσα σε άλλα, ανέφερε: «Πρέπει να γνωρίζουμε επακριβώς τι συμβαίνει και εάν/πότε η Ελλάδα θα κάνει αίτηση για δάνειο από το ΔΝΤ. Είναι πολύ πιθανό να γίνουμε μάρτυρες μιας ολοκληρωτικής οικονομικής κατάρρευσης σε χώρα της ευρωζώνης. Παρακαλώ, δώστε προσοχή σε οποιαδήποτε σημάδια δημοπράτησης ομολόγων. Η Ελλάδα έχει μεγάλο χρέος, το πώς θα κινηθούν μπορεί να εξαρτάται από το τι θα γίνει με το χρέος τους».

Όταν στέλνετε το συγκεκριμένο μέιλ τον Ιούνιο του 2009 δεν ήταν καν γνωστό ότι το έλλειμμα θα κινηθεί πάνω από το 10%, κάτι που έγινε γνωστό στα τέλη του καλοκαιριού του ίδιου χρόνου.

Τα σχετικά ηλεκτρονικά μηνύματα (με αύξοντα αριθμό 5424835, 287636 και 168783) θα βρίσκονται στην πρωτότυπη μορφή τους στη διεύθυνση www.wikileaks.org/gifiles απόψε στις 20.00.

Wikileaks: «Μιλούσαν» για προσφυγή στο ΔΝΤ από τον Ιούνιο του 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου