Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

«Είμαστε όλοι Έλληνες» και στη Νέα Υόρκη! - Κόσμος

Περισσότερα από 500 άτομα, Έλληνες ή ελληνικής καταγωγής και αρκετοί Αμερικανοί κάθε ηλικίας, συμμετείχαν το Σάββατο στη Νέα Υόρκη στην παγκόσμια κινητοποίηση υπέρ της Ελλάδας. Άνθρωποι, οι οποίοι βροντοφώναξαν στο γνωστό Zuccotti Park “we are all Greeks”, "είμαστε όλοι Έλληνες".

Τα συνθήματα όμως που συνεπήραν και άρχιζαν να τα φωνάζουν και οι περαστικοί Αμερικανοί που κοντοστάθηκαν στο μεγάλο λευκό πανό που έγραφε “solidarity with the people of Greece we are all the greek’s 99%” και χρησιμοποιήθηκαν πολύ από νέους έλληνες φοιτητές, ηλικιωμένους αλλά και παιδιά, ήταν «έξω οι κλέφτες από την βουλή», «πάρτε το μνημόνιο και φύγετε από εδώ» και άλλα ακόμα πιο ενδεικτικά συνθήματα.

Συνθήματα με παλμό και δύναμη που, ακούγοντάς τα για αρκετές στιγμές νόμιζες ότι βρισκόσουν την πλατεία Συντάγματος στην Αθήνα και όχι στο κέντρο της Νέας Υόρκης και μάλιστα απέναντι από την Wall Street.

Το ραντεβού ήταν για τις 2 το μεσημέρι στο γνωστό πάρκο zuccotti
αλλά η εικόνα όταν φτάσαμε εκεί μας πάγωσε… Μόλις και μετά βίας μαζί με τους δημοσιογράφους και τους φωτορεπόρτερ ήμασταν δεν ήμασταν 20 άτομα… Καθώς όμως τα λεπτά πέρναγαν και ώσπου να κάνουμε όλοι τα τηλέφωνα σε φίλους και γνωστούς για να έρθουν στην συγκέντρωση, με το κρύο να περονιάζει τα κόκαλα μας, και πριν οι δείκτες των ρολογιών δείξουν 15:30 οι συγκεντρωμένοι, Έλληνες νέοι στην πλειοψηφία τους , αλλά και ομογενείς πρώτης γενιάς μετανάστες καθώς και δεκάδες νέοι μετανάστες με την συμπαράσταση και αρκετών δεκάδων Κυπρίων είχαν ξεπεράσει τους 500, δίνοντας ένα δυναμικό «παρών» και στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα και από τη Νέα Υόρκη.

Αρκετοί ομογενείς σε δηλώσεις καταφέρθηκαν κατά αξιωματούχων ομογενειακών οργανισμών που επί τρία χρόνια αρνούνται να κάνουν οποιαδήποτε προσπάθεια συμπαράστασης προς την Ελλάδα και τους έλληνες που σήμερα δοκιμάζονται από τα οικονομικά μέτρα πολύ σκληρά.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που αναρωτήθηκαν «γιατί σήμερα δεν είναι εδώ και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος γιατί δεν δίνει το παρών, γιατί δεν κάνει τίποτα απολύτως, γιατί έπρεπε να περιμένει να εκδηλωθούν πρώτα κινήσεις ιδιωτών ομογενών και δημοσιογράφων υπέρ των δοκιμαζομένων ελλήνων για να κάνει έστω μια θολή ανακοίνωση για την δημιουργία ενός ταμείου».

Μας λέει η κυρία Μ. Α. «Άλλο ένα ταμείο, συνεχίζει να λέει μπροστά στην κάμερα, με ποιες διαδικασίες; Ποιος θα τους ελέγχει; Πως ξέρουμε ότι τα λεφτά του κόσμου θα πηγαίνουν εκεί που πρέπει; Πώς να τους έχουμε εμπιστοσύνη όταν ποτέ δεν μάθαμε που πήγαν τα 60.000.000& για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στους δίδυμους» και η πολιτεία τους ανακαλεί στην τάξη; Πώς να τους έχουμε εμπιστοσύνη; Που είναι σήμερα ;

Άλλοι μιλούσαν για την πλήρη απραξία της ομοσπονδίας Ελληνικών σωματείων μείζονος Νέας Υόρκης η οποία όχι μόνο δεν ενημερώνει τον κόσμο για τέτοιες προσπάθειες όπως θα ακούσουμε να λένε στις δηλώσεις τους οι ομογενείς, αλλά σχεδόν αδιαφορεί. Δεν ήταν λίγοι μάλιστα που έλεγαν πως η φετινή παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Manhattan στις 25 Μαρτίου θα πρέπει αντί για παρέλαση να μετατραπεί σε μια μεγάλη διαδήλωση συμπαράστασης προς την Ελλάδα με πανό και συνθήματα ανάλογα όπως τα σημερινά. Άλλοι μπροστά στις κάμερες προειδοποιούσαν τους Έλληνες πολιτικούς να μην τολμήσουν να πατήσουν το πόδι τους στην Νέα Υόρκη!

Στο σημείο είχαν φτάσει επίσης και αρκετοί συνάδελφοι από ξένα ειδησεογραφικά αλλά και ελληνικά και τοπικά ομογενειακά ΜΜΕ που έκαναν το δικό τους φωτορεπορτάζ, καταγράφοντας εικόνες, κλίμα και κυρίως τα έξυπνα συνθήματα που κάθε τόσο με την συνοδεία του ήχου από ένα αυτοσχέδιο τύμπανο προσέλκυαν την προσοχή αρκετών Αμερικανών, αλλά και τουριστών που περνούσαν από το σημείο.

Παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών δυνάμεων που είχαν παραταχθεί ακριβώς απέναντι από τους συγκεντρωμένους, να συμμαζέψουν τους διαδηλωτές που, όσο περνούσε η ώρα, αυξάνονταν, λίγο μετά τις 5 το απόγευμα οι διαδηλωτές και όσοι στάθηκαν στο σημείο φωνάζοντας συνθήματα υπολογίζεται ότι ξεπέρασαν τους 500.

Αριθμός αρκετά μεγάλος αν αναλογιστεί κανείς ότι η είδηση για την συγκέντρωση στην ΝΥ μαθεύτηκε πολύ αργά την Παρασκευή το βράδυ όπως μας είπε η Δέσποινα Λαλάκι, ελληνίδα καθηγήτρια σ το πανεπιστήμιο NYU, που ανέλαβε να κινητοποιήσει φοιτητές και Έλληνες με την επί πλέον δυσκολία της ειδικής άδειας που απαιτείται από την αστυνομία της Νέας Υόρκης -διαδικασία αρκετά δύσκολη, ειδικά αν πρόκειται να κλείσεις δρόμο η πλατεία.

Το protothema.gr κατέγραψε σχεδόν ολόκληρη την συγκέντρωση από την αρχή ως το τέλος και σας μεταφέρει χαρακτηριστικά αποσπάσματα με στιγμιότυπα και δηλώσεις από τους συγκεντρωμένους.

Πρώτο ΘΕΜΑ online : «Είμαστε όλοι Έλληνες» και στη Νέα Υόρκη! - Κόσμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου