Παρασκευή 8 Ιουνίου 2012

Τις τράπεζες καταγγέλλει εκ νέου το ΣΔΟΕ

Την απροθυμία των τραπεζών να συνεργαστούν στην πάταξη της φοροδιαφυγής στηλιτεύει για ακόμη μια φορά ο διευθυντής Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ κ. Νίκος Λέκκας.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο κ. Λέκκας, καταγγέλλει ότι οι τράπεζες δεν συνεργάζονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
«Δυστυχώς μέχρι τώρα θα πρέπει να πω ότι καλή συνεργασία με τις τράπεζες δεν υπάρχει», υπογραμμίζει ο κ. Λέκκας και προσθέτει: «Κάναμε αίτηση για να ανοιχτούν λογαριασμοί πάνω από 5000 υπόπτων και το πετύχαμε μόνο σε 214 περιπτώσεις!
Παρά τις αντιξοότητες, ωστόσο,
που αντιμετωπίζουν οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, κατάφεραν, όπως δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Λέκκας, να επιβάλλουν πρόστιμα ύψους 650 εκατομμυρίων ευρώ.
Να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες ημέρες που το στέλεχος του ΣΔΟΕ, στηλιτεύει τη στάση των τραπεζών, απέναντι στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Πριν από μερικές μέρες σε συνέντευξή του στουε New York Times, ο κ. Λέκκας είχε κάνει επίσης λόγο για καθυστερήσεις από την πλευρά των τραπεζών, σε ότι αφορά την αποστολή στοιχείων για τη διενέργεια ελέγχων.
«Οι τράπεζες καθυστερούν να στείλουν στοιχεία από 8 έως 12 μήνες και όταν το κάνουν στέλνουν τεράστιες ποσότητες εγγράφων για να δημιουργήσουν σύγχυση. Μέχρι να καταλάβουμε τι γίνεται, το χρήμα έχει πετάξει»,είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.
Το www.koutipandoras.gr επικοινώνησε με τον κ. Λέκκα, ο οποίος διευκρίνισε ότι αυτό που ουσιαστικά ειπώθηκε είναι το γεγονός ότι «Όπως και η Επιτροπή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος λαμβάνει τα στοιχεία απευθείας προκειμένου να προχωρήσει στη διενέργεια των σχετικών ελέγχων, έτσι και εμείς ζητάμε να γίνετε το ίδιο. Δεν μπορεί οι τράπεζες να στέλνουν τα στοιχεία έπειτα από επτά ή οκτώ μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διεφθαρμένοι εφοριακοί

Σύμφωνα με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΔΟΕ, το μεγαλύτερο πρόβλημα των ελεγκτικών υπηρεσιών βρίσκεται στην αναποτελεσματική δομή της υπηρεσίας, πρωτίστως όμως στη διαφθορά των εφοριακών, κάτι που έχει προκαλέσει την έντονη δυσφορία του συνδικαλιστικού οργάνου των εφοριακών.
Μάλιστα, στη συνέντευξη του στη Die Welt εκφράζει την αισιοδοξία του ότι η εγκατάσταση και λειτουργία του πληροφοριακού συστήματος Elenxis, θα υπάρξει ανάσχεση των φαινομένων διαφθοράς δημόσιων λειτουργών.
«Με το Elenxis θα μπορούμε να παρακολουθούμε τι κάνει ο εφοριακός. Μέχρι το Σεπτέμβριο θα το εγκαταστήσουμε και ελπίζουμε να σταματήσουν το ‘λάδωμα’ εφοριακών και οι βρώμικες συναλλαγές» , αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα αναφέρεται και στην τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή στη χώρα μας.
«Η φοροδιαφυγή στην Ελλάδα έχει φτάσει το 10 με 15% του ΑΕΠ. Είναι γύρω στα 40 με 45 δις το χρόνο. Εάν μπορούσαμε να εισπράξουμε το μισό αυτού του ποσού, τότε θα είχαν λυθεί τα προβλήματα της Ελλάδας», υπογραμμίζει.
Από την άλλη ο κ. Λέκκας, αναφέρεται και στην ατυχής δήλωση της κ. Λαγκάρντ σχετικά με την φορολογική ασυλία των προνομιούχων τάξεων της Ελλάδας.
«Συμφωνώ απολύτως με την Λαγκάρντ», τονίζει στη γερμανική εφημερίδα ο κ. Λέκκας, και εξηγεί: «Το μέλλον της Ελλάδας εξαρτάται από την πάταξη της φοροδιαφυγής και της ασυλίας της ελίτ»!

Τις τράπεζες καταγγέλλει εκ νέου το ΣΔΟΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου