Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Μα ούτε ένα "κορνάρισμα";

Μια ακόμα βουβή εκλογική νύχτα πέρασε χτες. Κανένας δεν μπορεί να χρήσει τον εαυτό του νικητή. Είτε γιατί "κέρδισε" τις εκλογές, είτε γιατί "αύξησε" τα ποσοστά του, είτε γιατί δεν έχασε δύναμη.
Με τόσα προβλήματα που έχει να λύσει ο ψηφοφόρος τους, η όποια "νίκη" καταγράφηκε χτες, τό όποιο εκλογικό αποτέλεσμα, είναι απλά νούμερα. Αριθμοί που θα χρησιμέψουν για αυτούς που έχουν λόγο να τα θυμούνται.

Από εκεί και πέρα, συμπεράσματα μπορούν να βγουν πολλά. Η οπτική γωνία που τα κοιτάζει κανείς, έχει σημασία, αλλά
κάποια είναι εξώφθαλμα. Όπως:

Το φοβικό δίλημα "Ευρώ ή Δραχμή" έστειλε πολλούς να "γλύψουν" ή μάλλον να ψηφίσουν εκεί που έφτυναν και "μούτζωναν" πριν από κάποιους μήνες. Η ΝΔ με προεξάρχοντα τον αρχηγό της, που είναι ο μοναδικός που έχει καταφέρει να κερδίσει 2 συνεχόμενες εκλογές με το χειρότερο ποσοσστό που έχει καταγραφεί ποτέ σε 1ο κόμμα, κατάφερε να πείσει μεγάλο ποσοστό πολιτών πως, αν δεν βγει "πρωθυπουργός" (μπορούμε κάλλιστα να το πούμε και ένα "σύνδρομο Ιζνογκούντ"...) θα έρθει η καταστροφή... Θα πρέπει να κοιτάξει μόνο, τα ποσοστά τους αλλά και τις "κάρτες" των exit poll και θα διαπιστώσει πως αυτή η νίκη είναι ίσως η μεγαλύτερη του ήττα. Μάλλον όμως μέχρι την επόμενη. Όχι νίκη, αλλά ήττα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβασε για ακόμη μια φορά τα ποσοστά του και έφτασε πολύ κοντά να είναι η πρώτη Αριστερή παράταξη που θα μπορούσε να σχηματίσει μέχρι και Κυβέρνηση. Το ποσοστό του είναι το μεγαλύτερο που έβγαλε ποτέ Αριστερό κόμμα στην Ελλάδα. Όμως ο πήχυς είχε μπει ψηλά για τον Α. Τσίπρα και το επιτελείο του. Είναι ίσως οι μόνοι που μπορεί να έχουν ένα, έστω, πικρό χαμόγελο. Δεν υπάρχει όμως χρόνος ούτε για τέτοιο. Από σήμερα κιόλας άρχισε η αντιπολίτευση.

Το ΠΑΣΟΚ έφτασε να "πανηγυρίζει" που δεν υπέστει περαιτέρω μείωση και συρρίκνωση. Φαίνεται πως δεν έχουν καταλάβει ή δεν λένε να εννοήσουν πως είναι παρελθόν από το ποιλιτικό κατεστημένο. Μόνο κάτι τελευταίες "μεταγγίσεις" έχουν μείνει καθώς είναι ζήτημα χρόνου η μετάλλαξη τους σε κόμμα Ευρω-Σοσιαλιστών και η τέλεια ευθυγράμμισή τους με τις Ευρωπαικές νόρμες χωρίς κανένα ταμπού.

Οι υπόλοιποι λίγο ως πολύ είναι ευχαριστημένοι. Που κατάφεραν και ξαναμπήκαν στην Βουλή με αυξημένα ή μειωμένα ποσοστά και έδρες. Από τα υπόλοιπα 4 κόμματα, οι Ανεξ. Έλληνες αν και "έπεσαν" θα μείνουν στις θέσεις τους, μέχρινεωτέρας(!!!), η Χρυσή Αυγή εξαργυρώνει την οργή, το "μεταναστευτικό" και τα "χαστούκια"(μάλιστα σύμφωνα με το καταστατικό της Βουλής έχουν δικαίωμα να βγάλουν 1 αντιπρόεδρο στο Προεδρείο της Βουλής...), η ΔΗΜΑΡ έμεινε στα κεκτημένα και τώρα θα κληθεί να τα μετουσιώσει σε έργα καθώς και να αποδείξει πως δεν είναι "Καρατζαφέρης" της Αριστεράς. Τέλος το ΚΚΕ υπέστη την μεγαλύτερη ήττα από τις εκλογές του '93 αν δεν απατώμαι, πληρώνοντας έτσι την αταλάντευτη θέση του για μη εξουσία μέσα από το "σύστημα".

Σε όλα αυτά "νικημένος" είναι ο καθημερινός απλός πολίτης. Αυτός που πίστεψε πως, μετά από τόσες αποκαλύψεις για ψέμματα και τέρατα που συνέβησαν τόσα χρόνια στην πλάτη του, ήρθε η ώρα να αλλάξει το χαρτί. Φαίνεται πως το παλαιό κομματικό σύστημα έχει ακόμα σφιγμό. Είναι όμως η πραγματική τελευταία του ευκαιρία να πείσει πως μπορεί να κάνει κάτι.

Από εδώ και πέρα όσα από αυτά που δεσμέυτηκε να κάνει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο δεν τα κάνει, θα είναι ασύλληπτο βάρος για την επόμενη αναμέτρηση. Και τεράστιο όπλο στην φαρέτρα του αντιπάλου.

Εν τω μεταξύ να ευχηθούμε για το καλό της πατρίδας, όποιοι και να κυβερνήσουν, έστω και αυτή την ύστατη φορά, να κάνουν ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να ανακουφιστεί ο λαός. Γιατί αν απλά δεν καταφέρουν να αποκρούσουν τα 11,5 δις των επόμενων 2 χρόνων, τα χαράτσια μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου, τις νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων που θέλουν να μας επιβάλλουν και ότι άλλο έχει στην ατζέντα της η Τρόικα, τότε πολύ φοβούμαι πως θα έχουμε νέες εκλογές σύντομα. Ίσως και πριν το τέλος του χρόνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου