Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Τα ψιλά γραμματα της συμφωνίας

Τα "ψιλά" γράμματα της συμφωνίας που επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τη θέση μισθωτών και συνταξιούχων περιέχει το μνημόνιο με την τρόικα για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατέθηκε και θα συζητηθεί σήμερα Τετάρτη, σε μία και μόνη συνεδρίαση, στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και την Πέμπτη, αναμένεται να ψηφιστεί από την Ολομέλεια.

Στο ν/σ έχουν ενσωματωθεί και τα φορολογικά μέτρα, που αφορούσαν την αύξηση του ΦΠΑ και του φόρου κατανάλωσης σε ποτά, τσιγάρα, και καύσιμα και τα οποία έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ. Δείτε κάποια από αυτά:

-Από το 2011 προβλέπεται μεταφορά προϊόντων και υπηρεσιών απο τον συντελεστή ΦΠΑ 11 στο συντελεστή 23. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τρόφιμα, φάρμακα και λογαριασμούς ΔΕΚΟ

-Οι αντικειμενικές αξίες αυξάνονται ακόμη δύο φορές, το 2011 και το 2012

-Το ποσό των 1000 ευρώ, ως αναπλήρωση του 13ου και 14ου μισθού, δεν θα το λάβουν όσοι έχουν αποδοχές πάνω από 2916 ευρώ.

-Για τους συνταξιούχους , το ποσό των 800 ευρώ δεν θα το λάβουν όσοι έχουν συνταξη πάνω από 2400 ευρώ, αλλά και όσοι είναι κάτω των 60 ετών(από αυτή την διάταξη εξαιρούνται οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ).

-Προβλέπεται επίσης περαιτέρω μειωση του προσωπικού στο δημόσιο, εκτός αυτής που έχει ανακοινωθεί με το σύστημα 5 αποχωρήσεις μια πρόσληψη

Εξάλλου, αναστέλλεται η καταβολή της δεύτερης δόσης της έκτακτης ενίσχυσης/οικονομικής αλληλεγγύης, που χορηγήθηκε βάσει του νόμου 3808/2009 και ο χρόνος καταβολής του θα επανακαθοριστεί με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.

Επιβάλλεται επίσης ειδικός φόρος στις τηλεοπτικές διαφημίσεις.

Ακόμα: σε παράρτημα (ΙΙΙ) που φέρει τον τίτλο "Ελλάδα - μνημόνιο οικονομικής και χρηματοπιστωτικής πολιτικής" η κυβέρνηση προβλέπει μια εκτεταμένη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής με τον ρυθμό ανάπτυξης του πραγματικού ΑΕΠ να μειώνεται το 2010-2011 αλλά να ανακάμπτει σταδιακά στη συνέχεια.

Το οικονομικό πρόγραμμα, προστίθεται, βασίζεται στην υπόθεση αρνητικής ανάπτυξης κατά 4% το 2010 και κατά 2,5% το 2011. Επισημαίνεται επίσης, ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα πρέπει να γίνει ο ακρογωνιαίος λίθος του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου