Παρασκευή 28 Μαΐου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Το βίντεο έδωσε φως!

Το ερασιτεχνικό βίντεο της μάρτυρος κ. Βαλιάντζα, που τραβήχτηκε από τον 2ο όροφο απένατι από το σημείο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, προβλήθηκε στην Άμφισσα, εν μέσω πολλών ενστάσεων. Οι δύο απανωτοί κρότοι, οι κραυγές πανικού, τα σπαρακτικά επιφωνήματα, και η φράση -επίλογος στο βίντεο-ντοκουμέντο: «Το χτύπησαν... Ρε Φάνη, το χτύπησαν» έδωσαν στην θολή εικόνα του βίντεο, τον τόνο του δραματικού γεγονότος.
Ένα βίντεο διάρκειας 45 περίπου δευτερολέπτων έγινε ο μάρτυρας κλειδί μιας δίκης που κινδυνεύει άμεσα να κελισει το περίφημο 18μηνο από το γεγονός και που θα σημάνει την απελευθέρωση των κρατουμένων...

Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, η καταγραφή μιας αδιάψευστης μαρτυρίας σε εικόνα και ήχο, που δίνει το περίγραμμα της εγκληματικής συμπεριφοράς, ακόμη κι αν η στιγμή του πυροβολισμού δεν φαίνεται αλλά ακούγεται, όμως ο ήχος είναι ξεκάθαρος -δηλωτικός της τραγικής κατάληξης...

Και η προβολή της, σχεδόν 18 μήνες μετά, μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, να «θρυμματίζει» τον ισχυρισμό ότι ο δράστης του εγκλήματος και ο φερόμενος ως απλός συνεργός του, ειδικοί φρουροί και οι δύο, αποχώρησαν από το σημείο χωρίς να έχουν αντιληφθεί το 15χρονο κορμί που ψυχορραγούσε στον δρόμο. Χωρίς να δουν αυτό που αντίκρισε από το μπαλκόνι του σπιτιού της, στον δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, η γυναίκα που τραβούσε το βίντεο, το οποίο είναι σήμερα στοιχείο της δικογραφίας.

«Η κ. Βαλιάντζα, που τραβούσε το βίντεο από τον δεύτερο όροφο, έβλεπε και σχολίαζε ό,τι έβλεπε στον φίλο της που ήταν στο σπίτι. Και οι αστυνομικοί αποχωρώντας δεν άκουσαν τις φωνές, τα ουρλιαχτά του κόσμου;» ήταν η εύλογη ερώτηση της πολιτικής αγωγής.
Μάρτυρας: «Οι φωνές έχουν διάχυση στον χώρο».
Συνήγορος: «Ρωτήθηκαν, όπως ειπώθηκε εδώ, από έναν διμοιρίτη "τι έγινε;" και δεν είπαν τίποτα».
Μάρτυρας: «Είχαν πλήρη ευθύνη να ενημερώσουν αμέσως. Ο αστυνομικός σε κάθε ενέργεια στην οποία εμπλέκεται πρέπει να ενημερώνει αμέσως την υπηρεσία του».

Εντάσεις και... 18μηνο

Η μαραθώνια όπως έχει εξελιχθεί μαρτυρία του κ. Ραυτογιάννη παραλίγο να μη συνεχιστεί χθες καθώς, ο πραγματογνώμονας, τον οποίο ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα, χαρακτήρισε «ηθικό αυτουργό ψευδορκιών», ζήτησε τη διακοπή της εξέτασής του γιατί «αν και έχω καθαρή τη συνείδησή μου, αισθάνομαι απειλούμενος».

Ο μάρτυρας παρέμεινε έπειτα από προσωπική έκκληση της προέδρου της έδρας του ΜΟΔ Αμφισσας, Αντζελίτας Παπαβασιλείου, η οποία μάλιστα νωρίτερα είχε αναφερθεί στο 18μηνο, το οποίο συμπληρώνεται χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη.

Η κ. Παπαβασιλείου, απευθυνόμενη στον μάρτυρα, του επισήμανε ότι «δεν έχει ανακύψει το παραμικρό για την ηθική σας υπόσταση».

Οσο για την αναφορά της προέδρου στο 18μηνο, αυτή έγινε κατά τη διάρκεια «διαξιφισμού» της με τον Αλέξη Κούγια, τον οποίο, την ώρα που ανέπτυσσε ένστασή του, η πρόεδρος «παρατήρησε» ότι «λέτε το ζητούμενο μετά από μισή ώρα».

Ο λόγος της ένστασης Κούγια, που κατά την ανάπτυξή της προκάλεσε τη «δυσφορία» της προέδρου και την «αντιπαράθεσή» της με τον συνήγορο, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι τόνοι -κι ανάμεσα σε πολιτική αγωγή και υπεράσπιση- ήταν η προβολή από την πολιτική αγωγή τρισδιάστατου βίντεο αναπαράστασης της σκηνής του εγκλήματος και της εξέλιξης των πραγμάτων (προσομοίωση αυτοψίας).

Αναπαράσταση

Η Ζωή Κωνσταντόπουλου είχε καταστήσει σαφές στο δικαστήριο ότι η «αναπαράσταση» γίνεται με βάση το υλικό της δικογραφίας και όπου υπάρχουν κενά υπάρχει υποθετική υιοθέτηση και ότι με χωροταξική ακρίβεια απεικονίζεται η σκηνή του εγκλήματος με λεπτομέρεια στον χρόνο της διαδρομής των κατηγορουμένων. «Δεν εισφέρεται ως βιντεοσκόπηση του εγκλήματος και δεν αναπαριστά όλες τις παραμέτρους», τόνισε η συνήγορος.

Απ' την πλευρά του όμως ο Αλέξης Κούγιας ζήτησε «να απαγορευθεί η χρήση του συγκεκριμένου "οιονεί" αποδεικτικού μέσου, γιατί είναι επιλογή και μόνον της πολιτικής αγωγής. Δεν ανταποκρίνεται σε τίποτε, είναι υποκειμενικό δημιούργημα».

«Βάσει ποίων προϋποθέσεων κατασκευάστηκε; Ποια είναι η θέση του βάλλοντος, του θύματος, πού έγινε ο εποστρακισμός, ποια είναι η κλίση των σωμάτων; Ο,τι έχει γίνει μέχρι σήμερα είναι με εντελώς λανθασμένες προϋποθέσεις. Να γίνουν ανάλογες αναπαραστάσεις που να απεικονίζουν και τη θέση του κατηγορουμένου», κατέληξε ο συνήγορος του Επαμ. Κορκονέα.

Τελικά το δικαστήριο δεν επέτρεψε την προβολή του βίντεο, αν και όταν υποβλήθηκε η ένσταση Κούγια (καθώς νωρίτερα απουσίαζε από τη συνεδρίαση) είχε ήδη «παίξει» ένα μεγάλο μέρος του.

*Στο μεταξύ η «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Δράσης ενάντια στη συγκάλυψη της κρατικής δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου», με αφορμή την επικείμενη αποφυλάκιση λόγω 18μήνου των κατηγορουμένων, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της για «πρόκληση που δεν θα μείνει αναπάντητη», καταγγέλλοντας «όλους τους εμπλεκόμενους θεσμικούς φορείς για τα μέχρι τώρα γεγονότα στην Αμφισσα». *

πηγή ΕΝΕΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου