Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

"Έχουν καρδιά μόνο για το χρήμα"

Ο λαός μας έχει πολλές ρήσεις για να περιγράψει τις διάφορες καταστάσεις της ζωής και πως μπορεί να τις αντιπαρέλθει.

Μια από αυτές είναι και το: "Από παιδί και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια"

Με το πρώτο σκέλος αυτού του γνωμικού, αυτής της ρήσης, βρέθηκα χτες όταν συζητώντας με την 12χρονη κόρη μου για αυτά που έβλεπε και άκουγε στην τηλεόραση, αλλά και για αυτά που κατά καιρούς έχει ακούσει να συζητάμε.

Με ρωτάει, λοιπόν κατά καιρούς για κάποιους από αυτούς, με την παιδιή της αφέλεια, ποιός είναι κακός και ποιός είναι καλός. Ποιός και γιατί τα κάνει αυτά που λένε και γιατί δεν υπάρχει κάποιος να κάνει κάτι "καλύτερο" και όχι να μας κόβει συνέχεια από τους μισθούς μας, να μην έχουμε χρήματα για πετρέλαιο, για τρόφιμα κλπ.

Προσπαθώ να της πω πως δεν είναι τόσο εύκολο να λέμε ότι αυτός είναι καλός ή κακός, επειδή έκανε εκείνο ή το άλλο. Δεν θέλω να την βάλω στο τριπάκι να αιολογεί τους ανθρώπους με βάση την δικιά μου οπτική. Θα ήθελα και θέλω να έχει και να διαμορφώσει γνώμη, με την δικιά της κρίση. Ακούγωντας και κρίνοντας με όσο περισσότερα δεδομένα μπορέσει να αξιολογεί.

Τις είπα κάποια πράγματα, όπως προσπαθώ να της μεταφέρω κάθε φορά που μου ζητάει κάτι. Και εκεί που της εξηγούσα πως δεν μπορούμε να έχουμε μια γνώμη με ελαφρά τη καρδία, η κόρη μου μου είπε το εξής αμίμητο:

"Μα μπαμπά. Αυτοί(εννοώντας τους πολιτικούς) έχουν καρδιά μόνο για το χρήμα"
Δεν κατάφερα να συνεχίσω τις σκέψεις μου αφού το μόνο που μου ήρθε στο μυαλό, μετά από τον κόμπο στον λαιμό που περίπου με έπνιξε, ήταν να ψελήσω πως πρέπει να πάω στην τουαλέτα.

Και εκεί έκλαψα...

2 σχόλια:

  1. +1
    Και κάτι σχετικό : υποτίθεται ότι θα ανακάμψουμε εκπονώντας και υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης. Έχει ακούσει κανείς σας κάτι σχετικό ; Εγώ μόνο για φόρους, χαράτσια και περικοπές ακούω. Είναι η εύκολη λύση. Για τα προγράμματα χρειάζεται να ξέρουν και να εργαστούν, για τους φόρους δεν κουράζοντα ιιδιαίτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. από παιδί μαθαίνεις τι είναι αγνό. και η σκέψη του κοριτσιού φαίνεται να δίνει μαθήματα σε όλους μας. μάλιστα αυτό που έχω να προσθέσω είναι, συνεχίζοντας και το σχόλιο του άλλου αναγνώστη, πως σε αυτό το "πρόγραμμα" θυσιών, δεν υπάρχει ούτε προοπτική, ούτε ανάπτυξη. μόνο συρρίκνωση. και απαντώντας και στον "πρωθυπουργό" να του πω πως, με τέτοια προγράμματα τα "καλά" μυαλά της χώρας δεν έχουν δίλημμα πλέον. θα φύγουν μια ώρα αρχίτερα.
    συνεχίστε να αγωνίζεστε φίλοι. για την Ελλάδα. για τους ανθρώπους της. όχι για το σύστημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή