Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

από πιτσιρίκος | Η Ισπανία στον καναπέ του Φρόιντ

Γειά σου πιτσιρίκο, επειδή σταδιακά θα ασχολείσαι όλο και περισσότερο με την Ισπανία (next IMF target) και λιγότερο ίσως με την Ελλάδα (που μάλλον είναι η πρώτη χώρα στην παγκόσμια ιστορία που επικύρωσε με εκλογές την υποταγή της στο IMF), σου παραθέτω συνοπτικά την «ψυχολογία» του Ισπανού. Θα σε βοηθήσει (ελπίζω) να ερμηνεύεις τις (φοβικές) συμπεριφορές των συμπατριωτών μου.
α. Η λέξεις «Ιερά Εξέταση» και «Αντισημιτισμός» είναι συνυφασμένες με την ιστορία της Ισπανίας. Για αιώνες, η Καθολική Εκκλησία έχει μέγιστη επιρροή στη διοίκηση και στο λαό.
β. Μέχρι πρόσφατα (όχι πάνω από
40 χρόνια), δεν υπήρχε η ελευθερία στη λογοτεχνική έκφραση που υπήρξε σε πολλές χώρες (που «πέρασε» ο Διαφωτισμός). Για το λόγο αυτό, οι αγωνίες του λαού εκφράζονταν πάντα σιωπηλά με τη ζωγραφική (βλέπε Goya). Η Ισπανία έχει αναδείξει μεγάλο αριθμό ζωγράφων. Ίσως, όχι τόσο σημαντικών όσο η Ιταλία (μητέρα της Αναγέννησης), αλλά σίγουρα πολυάριθμων.
γ. Η Ισπανία αποτέλεσε μία από τις πηγές της Αναγέννησης, αλλά ποτέ δεν εισήλθε στο Διαφωτισμό. Μάλιστα, με την παραίνεση της Καθολικής Εκκλησίας, αποτέλεσε το προπύργιο της Αντί-Μεταρρύθμισης.
δ. Είναι η χώρα που ενεπλάκη στο φονικότερο εμφύλιο του 20ου αιώνα με τραυματικές συνέπειες στη συνοχή της κοινωνίας. Είναι γνωστή η έχθρα Καστιλιάνων και Καταλανών, όπως και οι αυτονομιστικές τάσεις των Βάσκων. Υπάρχει μια τέταρτη περιοχή με αυτονομιστικές τάσεις, η Γαλικία (Galicia), αλλά και η (πασίγνωστη τουριστικά) Ανδαλουσία διεκδίκησε στο παρελθόν την (οικονομική) αυτονομία της.
ε. Είναι η χώρα με μια από τις μακροβιότερες δικτατορίες, του περίφημου Franco, που παρέμεινε στην εξουσία σχεδόν 40 χρόνια, «εκπαιδεύοντας» το λαό στην υπομονή, στο φόβο και στην απολίτικη συμπεριφορά.
Συνοπτικά, ο ισπανικός λαός είναι ένας καταπιεσμένος λαός με παρωπίδες και φοβικά σύνδρομα από το ανελεύθερο παρελθόν του. Παρόλο που έχει στον πολιτισμό του έντονα τα στοιχεία της τέχνης δεν παύει να δρα παθητικά, επηρεασμένος από την ιστορική πραγματικότητα μιας παρηκμασμένης αυτοκρατορίας.
Θα είναι το μέλλον της Ισπανίας το ίδιο με της Ελλάδας;
Πιθανότατα ΌΧΙ (υπάρχει σημαντική άρχουσα τάξη στην Ισπανία ώστε ν’ αποτρέψει προδοτικές συμπεριφορές όπως εκείνες του Κ. Καραμανλή και Γ.Α. Παπανδρέου).
Είναι σαφές, όμως, ότι σύντομα θα υποκύψει στους «Λουθηριανούς».
Χαιρετώ,
Federico

πιτσιρίκος | Η Ισπανία στον καναπέ του Φρόιντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου