Παρασκευή 13 Ιουλίου 2012

Μας παρακολουθούν. Σύλληψη νεαρού που πουλούσε «κοριούς» για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Πολύ σημαντική θεωρείται η σύλληψη από τα στελέχη της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ενός νεαρού ο οποίος πουλούσε ειδικό λογισμικό για την υποκλοπή και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών, μέσω κινητών τηλεφώνων σύγχρονης γενιάς (smartphones).
Η σύλληψη του 33χρονου διαχειριστή ιστοσελίδας πώλησης ηλεκτρονικού εξοπλισμού έγινε χτες Πέμπτη στο Ηράκλειο Αττικής. Στη σύλληψη του οδήγησε το γεγονός ότι ο ίδιος διαφήμιζε στο διαδίκτυο το ειδικό λογισμικό που παρείχε τη δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο τηλεφωνίας και καταγραφής των τηλεφωνικών συνομιλιών, παρακάμπτοντας την ασφάλεια του δικτύου.
Το συγκεκριμένο λογισμικό είχε επιπλέον τη δυνατότητα καταγραφής των γραπτών μηνυμάτων (SMS) και της γεωγραφικής θέσης εκπομπής του κινητού, εφόσον αυτό ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) αλλά και την δυνατότητα αποκάλυψης του αριθμού όταν η συσκευή δεχόταν κλήση από «απόρρητο» νούμερο.
Ο νεαρός που είχε παλιότερα άδεια ιδιωτικού ντετέκτιβ και φαίνεται να δρούσε τα τελευταία 3 χρόνια διαφήμιζε και προωθούσε στην αγορά συσκευές- «κοριούς», που τοποθετούνται σε χώρους με σκοπό την υποκλοπή προφορικών συνομιλιών και εν συνεχεία την αποστολή τους σε συγκεκριμένο αποδέκτη, μέσω του δικτύου της τηλεφωνίας.
Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο σπίτι του 33χρονου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν τρεις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή, δύο εσωτερικοί σκληροί δίσκοι, ιδιόχειρες σημειώσεις, κατάλογος με ονόματα πελατών που είχαν προμηθευτεί ανάλογο εξοπλισμό, ένα κινητό τηλέφωνο και 38.200 ευρώ.
Ο συλληφθείς με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία οδηγείται στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, κατηγορούμενος για κακουργηματικές παραβάσεις που αφορούν στο απόρρητο των τηλεφωνικών συνομιλιών και στην πρόκληση για τέλεση κακουργήματος, από ενδιαφερόμενους αγοραστές συσκευών υποκλοπής τηλεφωνικών ή προφορικών συνομιλιών.
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι πλέον η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών έχει καταστεί ιδιαίτερα εύκολη με τη χρήση λογισμικών που όπως έδειξε και η σύλληψη του 33χρονου διαφημίζονται ακόμη και στο διαδίκτυο. Η ευρεία χρήση κινητών τηλεφώνων, ειδικά των συσκευών νέας γενιάς, καθιστά ευάλωτους πολλούς χρήστες από επίδοξους «χάκερ» που θα διαθέτουν τη γνώση και τη χρηματοδότηση για να διεξάγουν στοχευμένες παρακολουθήσεις.

Μας παρακολουθούν. Σύλληψη νεαρού που πουλούσε «κοριούς» για τηλεφωνικές παρακολουθήσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου