Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Η δύναμη του twitter - του Γ. Μαυρωτά - Protagon

Διαβάσατε χθες για το tweet του αποκλεισμού της Βούλας Παπαχρήστου. Για μένα αυτό ήταν απλώς η αφορμή. Η πραγματική αιτία κατά τη γνώμη μου κρύβεται πίσω από κάποια επιδοκιμαστικά tweets και retweets που έκανε για τις απόψεις της Χρυσής Αυγής και πιο συγκεκριμένα του Ηλία Κασιδιάρη (έχουν σβηστεί πια από το twitter της μετά τον σάλο που έγινε). Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, αν δεν υπήρχαν αυτά και υπήρχε μόνο το ανέκδοτο (παρεμπιπτόντως, πιο ρατσιστικά μου φαίνονται αυτά για τους Πόντιους) δεν νομίζω να είχε τιμωρηθεί με αποκλεισμό.

Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να κάνω τον
συνήγορο της αθλήτριας, υπάρχουν άλλωστε πιο κατάλληλοι για αυτό. Απλώς έχω ενστάσεις για τον τρόπο χειρισμού μιας περίπτωσης που θα μπορούσε να τελειώσει απλά (κλήση σε απολογία, συγνώμη κλπ) και την κάναμε κακοπαιγμένο σήριαλ. Η Ε.Ο.Ε. έδρασε υπό το κράτος του πανικού, όταν είδε την κατακραυγή να παίρνει μεγάλες διαστάσεις κι εξάντλησε την αυστηρότητά της υπό την πίεση να πάρει μέτρα (τα μέτρα αυτά ουσιαστικά υπαγορεύτηκαν από τους χρήστες του twitter και μετά από την ΔΗΜΑΡ). Αμφιβάλλω αν διάβασαν το ίδιο το tweet, ή αν ήξεραν την προϊστορία της αθλήτριας στο twitter με τα ευνοϊκά για την Χρυσή Αυγή σχόλια. Η δευτερογενής κατακραυγή είχε την μορφή δηλώσεων κομμάτων. Κι αυτή όμως πιστεύω οφείλεται στην πρωτογενή κατακραυγή που προήλθε από το twitter και κυρίως από συγκεκριμένους λογαριασμούς. Προφανώς κάποιοι της το φύλαγαν μετά τα σχόλια της την Χρυσή Αυγή. Ο πραγματικός λοιπόν λόγος αποκλεισμού της Παπαχρήστου, έστω κι έμμεσα, είναι η συμπάθεια τουλάχιστον όπως φαίνεται από τα σχόλια της στον συγκεκριμένο ακροδεξιό χώρο και το συγκεκριμένο tweet ήταν απλώς το πρόσχημα. Το «άγρυπνο» twitter που έχει καλή μνήμη δεν της το συγχώρεσε αυτό και πίεσε να αποκλεισθεί. Αυτός είναι ο πραγματικός λόγος και τα υπόλοιπα πιστεύω είναι λίγο υποκριτικά.

Όταν λοιπόν η πολιτική μπλέκεται με τον αθλητισμό και αρχίζουν να μαλώνουν τα βουβάλια στο βάλτο της πολιτικής ορθότητας, την πληρώνουν τα βατράχια. Η 22χρονη λοιπόν Παπαχρήστου έβαλε ένα ανέκδοτο που την έκανε να γελάσει (όπως παλιά γελάγαμε με το «Γιατί νίκησε ο Κεντέρης; Γιατί τον κυνηγούσαν 7 μαύροι») χωρίς να αναλογιστεί την βαρύτητα που έχει το μέσο και ξαφνικά βρέθηκε εκτός Λονδίνου. Και το χειρότερο κατά τη γνώμη μου που δείχνει την έκταση της υπερβολής, είναι ότι με αφορμή αυτό το περιστατικό η Ε.Ο.Ε. έβγαλε ανακοίνωση που απαγορεύει στους αθλητές της Ολυμπιακής ομάδας να κάνουν σχόλια εξωαγωνιστικού περιεχομένου!

Ναι, ξέρω θα μου πείτε ότι πάνω απ’όλα ο αθλητής είναι το ήθος που εκπέμπει. Δεν διαφωνώ. Η 22χρονη Παπαχρήστου έκανε μια επιπόλαιη κουταμάρα κι έχασε πόντους σε αυτό το πεδίο. Δεν είναι  ανάγκη να την ηρωοποιήσουμε δια της καρατομήσεως. Θα αρκούσε ένα αίτημα για συγνώμη και μια απαξίωση των συγκεκριμένων απόψεων που θα έκανε η ίδια.  «Ας πρόσεχε…» θα πείτε κάποιοι. Ναι, ας προσέξουμε κι εμείς όμως μήπως με τις ακραίες αντιδράσεις μας ρίχνουμε λάδι κι όχι νερό στη φωτιά της ακροδεξιάς που σιγοκαίει στην ελληνική κοινωνία. Τίποτε πιο επικίνδυνο σε μια κοινωνία από το να παίρνουν τα άκρα το πάνω χέρι…
Η δύναμη του twitter | ΘΕΜΑΤΑ | Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου