Δευτέρα 30 Ιουλίου 2012

Τραπεζικά «καρφώματα» για το σκάνδαλο Libor

Μπορεί τα τραπεζικά ιδρύματα να αποτελούν ένα από τα ισχυρότερα λόμπυ παγκοσμίως και λίγο πολύ να καθορίζουν με αποφάσεις τους την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο τα «αλληλοκαρφώματα» όταν τα βρουν σκούρα δε λείπουν.
Τρανταχτό παράδειγμα το σκάνδαλο της χειραγώγησης επιτοκίων, το οποίο έχει μπει στο στόχαστρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Όπως μεταδίδει το
Reuters, στελέχη τραπεζικών ιδρυμάτων ακολουθούν το παράδειγμα της Deutsche Bank. Δηλαδή, προσέρχονται και δίνουν πληροφορίες στις αρχές Ανταγωνισμού της ΕΕ, ούτως ώστε σε περίπτωση που κριθούν ένοχες» οι ποινές τους να «μαλακώσουν .
Προς το παρόν η Κομισιόν δεν έχει δημοσιοποιήσει τα ονόματα των τραπεζών που βρίσκονται υπό έρευνα. Ωστόσο σε περίπτωση που κάποια τραπεζικά ιδρύματα κριθούν ένοχα, τότε προβλέπονται βαριές ποινές που μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 10% του παγκόσμιου τζίρου τους.
Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα της Κομισιόν αφορά πιθανή χειραγώγηση των επιτοκίων διατραπεζικού δανεισμού, συμπεριλαμβανομένου του Euribor, του Libor και του Tibor.

Τραπεζικά «καρφώματα» για το σκάνδαλο Libor

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου