Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ ήξερε για την αποτυχία της Ελλάδας

Ομολογία αποτυχίας, προκαθορισμένο σχέδιο ή απλά αδιαφορία; Τα όσα δήλωσε στους New York Times ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδος στο ΔΝΤ και σήμερα μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος στην Τράπεζα Πειραιώς ξεσηκώνουν το λαϊκό αίσθημα.
Ο κ. Ρουμελιώτης ανέφερε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι το ΔΝΤ γνώρισε εξ αρχής ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα δεν θα πετύχαινε. «Γνωρίζαμε στο Ταμείο από την αρχή πως αυτό το πρόγραμμα ήταν αδύνατο να εφαρμοσθεί, καθώς δεν είχαμε ούτε ένα επιτυχές παράδειγμα», σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης. Πιο απλά πάρθηκαν μέτρα και η
ελληνική κοινωνία βυθίστηκε σε βαθιά ύφεση δίχως αποτέλεσμα. Η συνταγή ήταν καταδικασμένη εξ αρχής να αποτύχει.
Παράλληλα ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι καθώς η Ελλάδα είναι στην Ευρωζώνη, δεν μπορεί να υποτιμήσει το νόμισμα της για να βοηθήσει να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της όπως ενθαρρύνονται να κάνουν άλλες χώρες που εντάσσονται σε προγράμματα του ΔΝΤ.
Την ίδια ώρα σημειώνει ότι η τρόικα υποτίμησε τις αρνητικές επιδράσεις που θα είχε το φάρμακο της στην ελληνική οικονομία, ενώ καταρρίπτει και τους συνήθεις χαρακτηρισμούς που διατυπώνουν τα στελέχη της τρόικας, περί καθυστέρησης εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
«Το επιχείρημα που συνήθως χρησιμοποιείται από την τρόικα για να ασκήσει κριτική στην Ελλάδα – και για να αγνοήσει τα δικά της λάθη – είναι πως η βαθιά ύφεση οφείλεται στη μη εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Ρουμελιώτης.
Αν και η Αθήνα απέτυχε οικτρά στο συγκεκριμένο μέτωπο, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι μεγάλες περικοπές συνέβαλαν στο καθοδικό σπιράλ αποδεκατίζοντας την οικονομική ζήτηση εντός της Ελλάδας, αναφέρει. Η εφημερίδα επισημαίνει και ότι από την πλευρά των Ευρωπαίων εταίρων, η υπομονή φαίνεται να εξαντλείται, όπως εξαντλούνται για την Ελλάδα τα χρονικά περιθώρια, αν και προσθέτει ότι κατά πολλούς πρόκειται απλώς για διαπραγματευτικό παιχνίδι.
Σύμφωνα με τους New York Times η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο λόγω των διαφωνιών που εκφράζονται στους κόλπους της τρόικας. «Η τρόικα δεν είναι μια ομοιογενής ομάδα, οι απόψεις διαφέρουν» δήλωσε στην εφημερίδα ο αναπληρωτής διευθυντής του ερευνητικού ινστιτούτου Bruegel, Γκουντράμ Βολφ.

Ρουμελιώτης: Το ΔΝΤ ήξερε για την αποτυχία της Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου