Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Απόφαση σταθμός για τις χαμένες περιουσίες στην Κύπρο

Το υπουργικό συμβούλιο αποδέχθηκε τον διακανονισμό ανταλλαγής ελληνοκυπριακής περιουσίας στα κατεχόμενα με τουρκοκυπριακή γη στις ελεύθερες περιοχές, η οποία έγινε στη βάση απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και η οποία, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, είναι δυνατό να έχει ευρύτερες επιπτώσεις στο θέμα των κατεχόμενων ελληνοκυπριακών περιουσιών.

Όπως έγραψε σήμερα η εφημερίδα «Πολίτης», με τον διακανονισμό, η κυβέρνηση αποδέχθηκε τη διευθέτηση που έγινε μέσω της Επιτροπής Περιουσιών της Τουρκίας με την οποία, περιουσία στα κατεχόμενα, αξίας 13 εκ. ευρώ, που ανήκε στον Μάικ Τύμβιο ανταλλάχθηκε με τουρκοκυπριακή γη στη Λάρνακα, όπου έχουν ανεγερθεί σχολεία και άλλα κτίρια για τις ανάγκες προσφύγων.

Η κυβέρνηση αποδέχθηκε να αγοράσει τη γη στη Λάρνακα και να καταβάλει στον Τύμβιο το αντίτιμο, με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα ότι η επικύρωση της ανταλλαγής και η αγορά του ακινήτου από το κράτος είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας.

Ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης χαρακτήρισε «τεράστιας σημασίας» την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για υλοποίηση του διακανονισμού μεταξύ Μάϊκ Τύμβιου και Τουρκίας.

Ο κ. Δημητριάδης, που έχει χειρισθεί δεκάδες προσφυγές Ελληνοκυπρίων για τις περιουσίες στα κατεχόμενα εναντίον της Τουρκίας στο ΕΔΑΔ, μιλώντας στο ΡΙΚ, είπε ότι με τη συμβιβαστική λύση έχει σηματοδοτηθεί η αρχή της ανταλλαγής περιουσιών μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων που έχουν επηρεασθεί από την εισβολή.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση είχε αρχίσει εναντίον της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αλλά συνεχίστηκε και διευθετήθηκε στην Επιτροπή Περιουσιών που δημιούργησε η Τουρκία στα κατεχόμενα και εξελίχθηκε σε δικαστικό αγώνα του Μάικ Τύμβιου στα κυπριακά δικαστήρια εναντίον της Δημοκρατίας και τέλος στο ΕΔΑΔ για υλοποίηση του διακανονισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου