Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρουσίασε ο Τσίπρας

Ως νέα σεισάχθεια χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την πρόταση νόμου του κόμματος του για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, η οποία θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση έως τις 3 Αυγούστου.
Η πρόταση αφορά τη ρύθμιση κάθε κατηγορία δανειακής υποχρέωσης νοικοκυριών προς τις τράπεζες, τις εταιρείες στις οποίες οι τράπεζες έχουν εκχωρήσει τις απαιτήσεις τους και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Αφορά, δηλαδή, στεγαστικά δάνεια, επισκευαστικά δάνεια, προσωπικά/καταναλωτικά δάνεια, πιστωτικές κάρτες και όρια υπεραναλήψεως.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει:
Την
ολική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών το ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα είναι κάτω από το όριο της φτώχειας (€7178 κατ’’ άτομο και €15073 για τετραμελή οικογένεια). Τη μερική διαγραφή των δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες όσων δανειοληπτών έχουν υποστεί μείωση του ονομαστικού εισοδήματός τους. Η διαγραφή θα αντιστοιχεί στο ποσοστό μείωσης του εισοδήματός τους από 1/1/2010 μέχρι σήμερα.
Τη μείωση των συνολικών δανειακών υποχρεώσεων προς τις τράπεζες ενός ατομικού δανειολήπτη ή μιας οικογένειας, έτσι ώστε η μηνιαία καταβολή δόσεων προς όλες τις τράπεζες να μην ξεπερνά το 30% των μηνιαίων ατομικών ή οικογενειακών αποδοχών. Το υπόλοιπο ποσό άνω του 30%, της ετήσιας υποχρέωσης του δανειολήπτη, θα διαγράφεται οριστικά. Οι μειώσεις αυτές θα πρέπει να γίνονται σε ετήσια βάση και να αναθεωρούνται στο τέλος του έτους, έτσι ώστε να περιλαμβάνονται ενδεχόμενες μεταβολές στο συνολικό ετήσιο εισόδημα.
Επίσης μεταξύ των μέτρων που περιλαμβάνει συγκαταλέγεται η εκλογίκευση των επιτοκίων, κυρίως στα καταναλωτικά δάνεια, τις πιστωτικές κάρτες και τα όρια υπεραναλήψεως, το πάγωμα κάθε διαδικασίας αναγκαστικής είσπραξης ή εκτέλεσης των απαιτήσεων από την κατάθεση της αιτήσεως, όπως επίσης και η θέσπιση αναγκαστικών κανόνων ρύθμισης για τις τράπεζες, ώστε οι δανειολήπτες να μην εξαρτώνται από χρονοβόρες και πολυδάπανες δικαστικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, η πρόταση νόμου αποτελεί μια κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά ορθολογική και πολιτικά ρεαλιστική πρωτοβουλία.
Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ παρατήρησε ακόμη ότι η κυβέρνηση «μετέτρεψε το εισόδημα από εργασία του Έλληνα πολίτη σε διαρκή υποχρέωση προς τρίτους, σε μόνιμη μηνιαία οφειλή» και πρόσθεσε πως «ο μισθός φεύγει όπως έρχεται».
«Είναι αυτονόητο», συνέχισε, «ότι με τα σημερινά δεδομένα οι τράπεζες δεν μπορούν να ελπίζουν ότι θα αποπληρωθούν για δάνεια που, σήμερα, ούτε οι πολίτες θα ζητούσαν, αλλά ούτε και οι ίδιες θα χορηγούσαν».

Πρόταση νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά παρουσίασε ο Τσίπρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου