Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Μόλις το 20% των φόρων πάει στο κρατος!

Απώλεια 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και όργιο φοροδιαφυγής είναι τα σενάρια που παρουσιάστηκαν για την χώρα μας στην ημερίδα με τίτλο «Φοροδιαφυγή και κοινωνική δικαιοσύνη» που διοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ, το ΙΟΒΕ, η Kantor και η Κίνηση Πολιτών.
Σημαντικές ήταν οι αποκαλύψεις για τη χρόνια παθογένεια του κρατικού μηχανισμού στις οποίες προχώρησε ο πρώην γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Διομήδης Σπινέλλης.
Το ποσοστό δεν είναι τόσο αστείο, καθώς αγγίζει το 5% – 6% επί του ΑΕΠ, κατατάσσοντας την Ελλάδα στη θέση του πρωταθλητή ανάμεσα στις χώρες – μέλη του ΟΟΣΑ. Την ίδια στιγμή, παρά τη χαώδη ελληνική πραγματικότητα, η παραοικονομία φτάνει στο 25 – 28% του ΑΕΠ ή τα 54 – 61 δισ. ευρώ.
Ο κ. Σπινέλλης, μίλησε για τη διαφθορά στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό και τον κανόνα του 4-4-2 (ή 40%-40%-20%). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από τα 100 ευρώ φόρου, το 40% είναι έκπτωση που παρέχει το Δημόσιο, το άλλο 40% πάει στην τσέπη του ελεγκτή – εφοριακού και μόλις 20% φτάνει στα δημόσια ταμεία.
Η διαρροή των εσόδων λειτουργεί και αντίστροφα, καθώς στις μεγάλες επιστροφές φόρου που πραγματοποιεί το Δημόσιο, το 8% πάλι πηγαίνει στην τσέπη του εφοριακού, ενώ σύμφωνα και με το διευθυντή σχεδιασμού και ελέγχου του ΣΔΟΕ Νίκο Λέκκα το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 10% σε ειδικές περιπτώσεις.
Οι καταγγελίες όμως συνεχίστηκαν εξηγώντας πως πέρα από τη διαφθορά, τα άλλα δύο προβλήματα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού είναι η αναποτελεσματικότητα και η κακοδιοίκηση. Μάλιστα ο κ. Σπινέλλης διαπίστωσε πως οι ελεγκτές της ομάδας δράσης πολλές φορές δεν προέβαιναν στο απαραίτητο ξεσκόνισμα και έλεγχο παραβατών.
Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει και η καταγγελία του κ. Λέκκα για το Λιχτενστάιν της Ελλάδας, που βρίσκεται στο Κρανίδι και όπου πρόσφατα παρατηρήθηκε ότι σε μια εφορία εδράζουν 178 offshore

πηγή: το κουτί της Πανδώρας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου