Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011

Χριστούγεννα ή Μεγαλοβδομάδα χωρίς Ανάσταση;

Πλησιάζουν οι Γιορτές(...) των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, αλλά και αυτή των Φώτων και του Αϊ Γιαννιού, όμως η ψυχολογία μας είναι σαν να διανύουμε την Μεγάλη Εβδομάδα και μάλιστα προσμένωντας μια Ανάσταση που αργεί.

Που όσο πάει το φώς της αργοσβήνει, όπως σβήνουν και οι ελπίδες της ανάκαμψης. Οι Ευρωπαίοι την προηγούμενη εβδομάδα πήραν την απόφαση για αυστηρότερο Δημοσιονομικό Έλεγχο των κρατών-μελών της Ένωσης, όμως το τελικό κείμενο θα είναι γνωστό σε περίπου ένα τρίμηνο!

Μέχρι τότε τι; Ότι προλάβουμε, ότι φάμε ότι πιούμε κι ότι αρπάξει ο κ..ος μας, όπως λέει και ο λαός;;;... Δεν υπάρχει σχέδιο και αυτό πλέον δεν χρειάζεται να έχεις γνώση Οικονομικών για να το καταλάβει κάποιος.

Όσους όρους και να μας πετούν κατάμουτρα κάθε λίγο και λιγάκι, ότι και να σκεφτούν για να "γυρίζουν" τα λεφτά του "πακέτου" σωτηρίας, στήριξης, αλληλεγγύης ή όπως αλλιώς το ονομάζουν κάθε φορά, η αλήθεια είναι πως δεν υπάρχει πραγματικό σχέδιο.
Θα μου πείτε βέβαια πως είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη αντιμετωπίζει τέτοια κρίση. Ναι, συμφωνώ. Όμως αν μη τι άλλο θα έπρεπε να είχε προβλεφθεί ένα μίνιμουμ αντιμετώπισης. Εδώ μιλάμε για "2 λαλούν και 3 χορεύουν" κατάσταση.

Μέσα σε όλη αυτή την αβεβαιότητα για την Ευρώπη και το ερώτημα για το πόσο πραγματικά συμπαγής είναι, έρχονται να "κολλήσουν" και τα σενάρια για έξοδο της Γαλλίας από το Ευρώ και κατ' επέκταση από την Ε.Ε., που κυκλοφόρησε γνωστή γαλλική εφημερίδα, που όσο και αν ακούγεται ακραίο, δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει πως οι Εταίροι μας έχουν αρχίσει να σκέφτονται όλα τα ενδεχόμενα.

Ακόμα αντί να έχουμε Μάγους με δώρα να προσκυνούν το Θείο Βρέφος στην Φάτνη, με το Λαμπερό Αστέρι να δίνει την είδηση της Γέννησης, φέτος έχουμε τους Ιππότες της "Τρόικας" φορτωμένους με νέα βάρη, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν αποτύχει ήδη 5 ή 6 φορές!

Με νέες "συνταγές" μειώσεων σε μισθούς, συντάξεις και απολαβές, αυξήσεις σε όλα τα υπόλοιπα(αγαθά, κατάργηση αφορολόγητου, άνοδο αντικειμενικών αξιών, θεσμοθέτηση του χαρατσιού των ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, περαιτέρω αυξήσεις σε ποτά-τσιγάρα, αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης κλπ). Προφανώς οι Τροϊκανοί έχουν ταραχή στο κρανίο, καθώς με την ανεργία και την ύφεση να κάνουν συνεχή λίμιτ απ, προσδοκούν στην όλο και μεγαλύτερη εισροή εσόδων, από μια κοινωνία που είναι στα όρια της Τριτοκοσμικής περιθωριοποίησης.

Στον αντίποδα μιλούν για αύξηση της παραγωγικότητας(μέσα από μειώσεις και απελευθέρωση της αγοράς εργασίας χωρίς όρια) και πρωτογενή πλεονάσματα, όταν η αγορά έχει στερέψει και ο κόσμος δεν αγοράζει ούτε τα απαραίτητα, σε πολλές περιπτώσεις.

Είναι σαφές επίσης πως η 1η δόση του νέου δανείου είναι αβέβαιη έως απίθανη, σύμφωνα με την τελευταία συνέντευξη του Υπ. Οικονομικών, που ανέβασε το ποσό της χρηματοδότησης που πρέπει να λάβει η χώρα, μέχρι τον Μάρτιο-Απρίλιο στα 125 δις Ευρώ! Ποσό που είναι περίπου ίσο με το 1/3 του χρέους μας!!!

Δεν μπορώ να βρω λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην εκταμίευση ενός τέτοιου ποσού υπέρ μιας χώρας που εδώ και 2 χρόνια δεν έχει κάνει ούτε τα απολύτως απαραίτητα και προσπαθεί με μια Κυβέρνηση 3 κομμάτων υπό την "αιγίδα" ενός Τραπεζίτη, να "τρέξει" την συμφωνία(;) της 28ης Οκτωβρίου, και με τους πολιτικούς της να επιμένουν να ζητούν εκλογές για "νέα εντολή", προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο.

Ποιό είναι αυτό; Η έξοδος από το Ευρώ και η προσφυγή σε "άλλο" νόμισμα.
Όχι πάντως την Δραχμή!
Ποιό θα είναι αυτό; Περισσότερα το...2012!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου