Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Τέλος το PSI!

"Εις ό,τι αφορά την συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, δηλαδή το PSI, έχουμε κάνει μια μεγάλη αλλαγή στο δόγμα μας: από εδώ και πέρα θα τηρήσουμε αυστηρά τις αρχές και την πρακτική του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Ή για να το θέσω πιο ωμά: η πρώτη μας προσέγγιση για το PSI (Private Sector Involvement) που είχε πολύ αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά δημοσίου χρέους, αποτελεί και επισήμως παρελθόν".

Αυτή είναι η δήλωση που έκανε πριν από λίγα λεπτά στις Βρυξέλλες ο Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες. Με την τοποθέτηση αυτή, ο κ. Ρόμπαϊ επιχειρεί να καθησυχάσει τις αγορές ότι οι ιδιώτες ομολογιούχοι δεν θα συμμετέχουν σε μελλοντικές αναδιαρθρώσεις δημοσίων χρεών, ενδεχόμενο που θα προκαλούσε μεγάλα προβλήματα στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα.

Διότι στην ακραία περίπτωση που ο κ. Ρόμπαϊ εννοούσε ότι το PSI - δηλαδή η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσω της συμμετοχής ιδιωτών ομολογιούχων - δεν θα γίνει για την Ελλάδα, αυτό θα σήμαινε ότι με κάποιον άλλο τρόπο θα έπρεπε να βρεθούν τα 100 δισ που χρειάζεται η χώρα ώστε να μην προκύψει κάποιου είδους πιστωτικό γεγονός.

πηγή: protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου