Τρίτη 14 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - "Ψήφο κατά βούληση" και όχι κομματική πειθαρχία ζήτησαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Θύελλα αντιδράσεων και ανοιχτές διαφωνίες, είχαν οι περισσότεροι βουλευτές στην χθεσινή συνέλευση/ενημέρωση για το πολυ-νομοσχέδιο και την διαδικασία του κατεπέιγοντος.

Ο κος Παπακωνσταντίνου και η κα Κατσέλη, βρέθηκαν εν μέσω "καταιγιστικών πυρών", όπως θα μπορούσαμε ναπεριγράψουμε τις ερωτήσεις, απορίες και κενά, στα όσα άκουσαν στην ενημέρωση.
Αρκετοί βουλευτές, όπως η Βάσω Παπανδρέου και ο Π. Κουκουλόπουλος, ζήτησαν να τίθεται στην κρίση της Βουλής το μνημόνιο όταν επικαιροποιείται. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι θα το συζητήσει στο υπουργικό συμβούλιο, προσθέτοντας: «Είστε σίγουροι ότι κάθε τρίμηνο θέλετε να φέρνουμε κάθε επικαιροποίηση στη Βουλή;».
Μάλιστα σε αιτίασή του γιατί έφερε το πολυνομοσχέδιο με την διαδικασία του κατεπέιγοντος, είπε πως με αυτό τον τρόπο, αποφεύγουμε να κλείσει το κέντρο της Αθήνας για 20 ημέρες, απο τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας!

Ο Ε. Νασιώκας πρότεινε να μην ισχύσει η κομματική πειθαρχία στη σημερινή ψηφοφορία, αλλά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να ψηφίσουν κατά συνείδηση, εισηγήθηκε να σταματήσει η διαδικασία των Εξεταστικών Επιτροπών και πρόβλεψε το ενδεχόμενο να μη λειτουργήσει η αύξηση του ΦΠΑ (να μην εισπραχθεί δηλαδή). Η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή εντόπισε πρόβλημα σχεδιασμού και ζήτησε την επέκταση των κλαδικών, γιατί «η τρόικα το αμφισβητεί αυτό ακόμη».

Ο Ν. Σαλαγιάννης προειδοποίησε: «Μπαίνει θέμα λειτουργίας των θεσμών του Κοινοβουλίου και της δημοκρατίας, όταν καλούμαστε να ψηφίζουμε με το πιστόλι στον κρόταφο».
«Λέγατε την προηγούμενη φορά ότι σώσαμε τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα και τώρα αλλάζετε. Λέγατε ότι δεν θα πάρετε άλλα μέτρα και όμως τα παίρνετε - πού θα πάει αυτό;», ρώτησε η Τόνια Αντωνίου.

Βολές
Για τη διαδικασία του κατεπείγοντος εναντιώθηκε και ο Ανδρέας Μακρυπίδης τονίζοντας ότι έτσι έπρεπε να περάσουν μόνο τα φορολογικά - «εκεί έχει βάση, γιατί τελειώνει ο χρόνος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά. Τη σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ μετά τις γιορτές, ώστε να ακούσει ο πρωθυπουργός τις «αγωνίες και τις επισημάνσεις» των βουλευτών του, πρότεινε η Σοφία Γιαννακά και ο Ο. Κωνσταντινόπουλος μίλησε με καυστικό τρόπο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την όλη διαδικασία: «Αυτό εδώ σήμερα είναι ομαδική ψυχοθεραπεία, αφού όλα είναι αποφασισμένα - μας εκβιάζετε με τις δόσεις του δανείου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου