Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - "Δεν έχουμε παραιτηθεί από τις πολεμικές αποζημιώσεις"

Σε δεινή θέση περιήλθε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κος Δόλλης σε σχετική επέρωτηση βουλευτών για το θέμα των (ακόμα) ανοιχτών πολεμικών αποζημιώσεων, που εκκρεμούν από την Κατοχή, εις βάρος των Γερμανών.

Το θέμα άνοιξαν προχτές οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με σχετικές τοποθετήσεις τους και η συνέχεια ήταν οι επερώτηση από πλευράς ΚΚΕ.

«Καμία κυβέρνηση, ούτε εμείς έχουμε παραιτηθεί από τις αξιώσεις μας, τόσο για το κατοχικό δάνειο, όσο και τις πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία» σημείωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε:
«Διατηρούμε το δικαίωμα χειρισμών για να πετύχουμε την καλύτερη δυνατή λύση».

«Καμία κυβέρνηση δεν θέλησε να διεκδικήσει, ούτε το υποχρεωτικό κατοχικό δάνειο, ούτε τις οφειλές της Γερμανίας έναντι των θηριωδιών του πολέμου και της Κατοχής» αντέτεινε ο ερωτών βουλευτής του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

Απαντώντας ο κ. Δόλλης σημείωσε πως το θέμα του κατοχικού δανείου ως πολεμικό γεγονός, «παραμένει ανοικτό», άρα επιδέχεται διευθέτησης, βάσει των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου.

Ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων είχε εγείρει την Τετάρτη και ο ΣΥΡΙΖΑ, με ερώτηση βουλευτών του προς τους υπουργούς Οικονομικών, Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Εσωτερικών Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για ιστορικές και πολιτικά εγκληματικές εθνικές ευθύνες της κυβέρνησης και σημείωνε πως ακόμα και τώρα, που η χώρα πνίγεται στα χρέη, δεν διεκδικεί από τη Γερμανία τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές που προκάλεσαν στη χώρα μας τα κατοχικά στρατεύματά της.

από ethnos.ge

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου