Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - "Κομμένα" τα δώρα για τις γιορτές...

«Μαχαίρι» στις χριστουγεννιάτικες δαπάνες για δώρα προς συγγενείς και φίλους, θα βάλουν φέτος πάνω από έξι στους δέκα Έλληνες (ποσοστό 62,3%, από 41,8% πέρυσι), όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων «Interview», σε πανελλαδικό δείγμα 401 ατόμων, στο πλαίσιο των μετρήσεων του δείκτη NBGI 500 («Northern Greece Business Index 500»).

Την ίδια στιγμή, πάνω από επτά στους δέκα ερωτηθέντες (ποσοστό 76,6%) δηλώνουν ότι οι φετινές γιορτές τούς βρήκαν σε χειρότερη οικονομική κατάσταση, από ό,τι οι περσινές (πέρυσι, μόνον το 44,2% είχε δηλώσει επιδείνωση του οικογενειακού προϋπολογισμού σε σχέση με το 2008).

Μόλις το 5,2% των ερωτηθέντων υποστηρίζουν ότι η οικονομική τους κατάσταση είναι καλύτερη τα φετινά Χριστούγεννα (12,8% πέρυσι). Σημαντική υποχώρηση -στο 18,2% από 43% πέρυσι- σημειώνεται και στο ποσοστό όσων επισημαίνουν πως δεν έχει μεταβληθεί η οικονομική κατάσταση τους

Πάντως, οι μεγάλες περικοπές στις δαπάνες δε φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά τα παιδιά (οι περισσότεροι συγγενείς δε θα αναβάλουν τις σχετικές αγορές), αν κι ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό ατόμων (24,7%) δηλώνει ότι ο "Αη Βασίλης" δε θα επισκεφτεί φέτος το σπίτι τους...

Αλώβητη από την κρίση θα παραμείνει, ως προς έναν βαθμό, η διασκέδαση, καθώς μόνο το 48,1% δηλώνει ότι δε θα θελήσει να «ξεδώσει» εκτός σπιτιού.

Το δρόμο της απεξάρτησης από τις πιστωτικές κάρτες βρίσκουν ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές. Σε ποσοστό 70,9% (43,5% πέρυσι), οι ερωτηθέντες απαντούν πως φέτος θα χρησιμοποιήσουν λιγότερο την πιστωτική τους, σε σύγκριση με πέρυσι. Το 27,3% (33,9% πέρυσι) θα την αξιοποιήσει όσο πέρυσι και μόλις το 1,8% (πέρυσι ήταν 22,6%) περισσότερο. Ή χρησιμοποίηση των όποιων μετρητών, θα είναι προς όφελος των επιχειρήσεων που θα εισπράξουν, καθώς έτσι θα υπάρχει χρήμα στην αγορά.

Στο μεταξύ, ποσοστό 10,4% (16,3% πέρυσι) των συμμετεχόντων στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να αναβάλλουν καμία γιορτινή αγορά, παρά την κρίση, με τις γυναίκες να είναι πιο αποφασισμένες να... μη νερώσουν το κρασί τους (σε ποσοστό 16,2%, έναντι μόλις 5% των ανδρών, δε θα αναβάλλουν τις αγορές τους).
Με εξαίρεση τα παιδικά παιχνίδια, την ένδυση-υπόδηση και τη διασκέδαση, που παρουσιάζουν κάποια αντίσταση στην κρίση, σ’ όλες τις υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών/υπηρεσιών η έρευνα κατέγραψε μεγάλα ποσοστά (άνω του 50%) ατόμων, που δήλωσαν ότι φέτος θα αναβάλλουν γιορτινές αγορές.

Η πτώση φτάνει στο 54,5% για τα καλλυντικά, στο 58,4% για τα ταξίδια, στο 64,9% για την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών και στο 66,2% για τα κινητά τηλέφωνα, στο 75,3% για διάφορες ηλεκτρικές συσκευές και στο 76,6% για τα κοσμήματα-αξεσουάρ (με 76,6%). Όλα τα ποσοστά είναι κατά πολύ υψηλότερα, σε σχέση με την αντίστοιχη μέτρηση των περσινών Χριστουγέννων.

Πηγή: AΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου