Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Κριτική και θετική ψήφο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, "χρεοκοπημένος" προϋπολογισμός για την αντιπολίτευση

Οι τοποθετήσεις της Βάσως Παπανδρέου που απέδωσε αδυναμίες στην αξιοπιστία του προϋπολογισμού, του Παντελή Οικονόμου που ζήτησε (στο γραπτό κείμενο της ομιλίας του) έξοδο από το Μνημόνιο πριν το καλοκαίρι, του Γ. Κρεμαστινού, τέλος, που τάχθηκε υπέρ της οικουμενικής κυβέρνησης εάν συνεχιστεί η κοινωνική αναταραχή, προκάλεσαν τη μεγαλύτερη εντύπωση μεταξύ των αιτιάσεων των βουλευτών της πλειοψηφίας.

«Στήριξη δεν σημαίνει σιωπή, δεν σημαίνει στοίχιση πίσω από μία και μοναδική άποψη», είπε και πρόσθεσε πως «ορισμένα "όχι" έχουν μεγαλύτερη σημασία από τα στρατευμένα "ναι"», προκειμένου να αιτιολογήσει τις κατά καιρούς παρεμβάσεις της. Και αναρωτήθηκε για τον προϋπολογισμό: «Σημαίνει ότι θα εκτελεστεί με ακρίβεια; Είναι αξιόπιστος; Η απάντηση είναι "όχι". Εχει προβλήματα στη στόχευση και αδυναμίες στην εκτέλεσή του», είπε μεταξύ άλλων η Β.Παπανδρέου.
Μιλώντας δε, για υπουργούς που «κάνουν περαίωση διά του κουκουλώματος», ζήτησε εκ νέου να προχωρήσει ο ουσιαστικός έλεγχος στα «πόθεν έσχες» των πολιτικών, για να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου, έναντι των σκληρών μέτρων, στην κοινή γνώμη.

«Αν χάσουμε το κοινωνικό κράτος παραδίδουμε την ψυχή μας στο διάβολο», δήλωσε ο Κ. Καρτάλης, υπογραμμίζοντας πως η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει ότι «πληρώνουν και οι έχοντες, διότι μέχρι τώρα τα περισσότερα βάρη τα σηκώνουν οι μη έχοντες». Πρότεινε αλλαγές στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στο «πόθεν έσχες», χωρίς να παραλείψει να υπογραμμίσει ότι «οι βουλευτές πρέπει να είναι ελεύθεροι να λένε τη γνώμη τους χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπονομεύουν την κυβέρνηση».

Ο Θ. Ρομπόπουλος διευκρίνισε πως δεν θα μπορούσε να δεχτεί συνειδησιακά τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, χαρακτηρίζοντάς τις μάλιστα «αναίτιες» και συντάχθηκε στην ψήφιση του προϋπολογισμού, ως «τελευταία ευκαιρία στην κυβέρνηση». Παράλληλα, εξέφρασε και το προσωπικό παράπονο πως, ενώ έχει ζητήσει ραντεβού με τον πρωθυπουργό, ακόμη δεν του έχει απαντήσει. Ο Εκτ. Νασιώκας, υποστήριξε πως «ο λογαριασμός δύσκολα βγαίνει» και ζήτησε για τα επόμενα δύο χρόνια να διακοπεί η κρατική επιχορήγηση στα κόμματα, καθώς και η αποζημίωση των βουλευτών που συμμετέχουν στις κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Ο Π. Οικονόμου, τέλος, τόνισε πως δεν είναι «συνένοχος με κανένα», αναφερόμενος προφανώς στη δήλωση Παγκάλου, απαιτώντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο «από τους ληγμένους» εννοώντας αυτούς που «τα τελευταία 15 χρόνια υπονόμευσαν τους δημόσιους χώρους».

Πολιτική επιλογή
Από πλευράς ομιλητών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Δ. Αβραμόπουλος παρουσίασε την ύφεση ως «πολιτική επιλογή της κυβέρνησης». «Με τον προϋπολογισμό αυτό κόψατε κάθε ελπίδα συναίνεσης», υποστήριξε. «Είναι σίγουρος ότι σύντομα θα χρειαστεί να αναθεωρήσετε τον προϋπολογισμό και να πάρετε νέα εισπρακτικά μέτρα».

Ο Κ. Καζάκος (ΚΚΕ) ζήτησε από την κυβέρνηση να κόψει τα κονδύλια για τον τομέα του πολιτισμού, διότι όπως είπε «είναι άχρηστα, πολιτισμός δεν μπορεί να παραχθεί σ' αυτές τις συνθήκες».

Τη θέση ότι «η χρεοκοπία είναι ένα συντελεσμένο γεγονός» διατύπωσε ο Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ), υπογραμμίζοντας ότι «την κρίση του δανεισμού την προκάλεσαν οι ίδιοι οι δανειστές» και κάλεσε την κυβέρνηση να διώξει το ΔΝΤ.

Τέλος, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς Ν. Τσούκαλης επανέλαβε ως μοναδική διέξοδο από τις δεσμεύσεις του Μνημονίου την επιμήκυνση της αποπληρωμής, την έκδοση ευρωομολόγου και την αναδιαπραγμάτευση του χρέους. *

*ΠΗΓΗ: ENET.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου