Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Μέχρι 40 εκ βαρέλια ετησίως, μπορούμε να παράγουμε!!!

Ελληνικό πετρέλαιο: μπορεί να καλύψει το 1/3 των αναγκών της χώρας
Δυνάμει ετήσια παραγωγή 40 εκατ. βαρελιών!!!

Το 1/3 της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου της Ελλάδας, μπορεί να καλυφθεί από εγχώρια κοιτάσματα, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου για τη «Σύσταση Φορέα για την Έρευνα και Εκμετάλλευση Υδρογονανθράκων», το οποίο τέθηκε σήμερα Τρίτη σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η κατανάλωση πετρελαίου της Ελλάδας είναι 120 εκατ. βαρέλια το χρόνο, ενώ τα κοιτάσματα που βρίσκονται στη χώρα μας μπορούν να αποδώσουν περίπου 40 εκατ. βαρέλια ετησίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος.

"Όλες οι μέχρι σήμερα ερευνητικές εργασίες και μελέτες, παρότι αποσπασματικές, ασυνεχείς και ανολοκλήρωτες, επιβεβαιώνουν ότι η χώρα διαθέτει πετρελαϊκό δυναμικό. Εκείνο που απαιτείται είναι η διενέργεια ερευνών ώστε να είναι δυνατή η ανακάλυψη και παραγωγή υδρογονανθράκων, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να καλύπτουν το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας τα επόμενα 30 χρόνια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε μείωση δαπανών αγοράς αργού, έσοδα του δημοσίου, αύξηση των θέσεων εργασίας, κ.α.", αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, όπου τονίζεται ότι η Ελλάδα αποτελεί θλιβερό παράδειγμα προς αποφυγή σε παγκόσμιο επίπεδο, κράτους που δεν διαθέτει φορέα για τη διαχείριση των δικαιωμάτων του και την προστασία του περιβάλλοντος και του ενεργειακού του πλούτου σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Στην έκθεση αναφέρεται επίσης ότι ένα θαλάσσιο κοίτασμα του μεγέθους του Πρίνου (περίπου 100 εκατ. βαρέλια) απαιτεί επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για την ανακάλυψη και ανάπτυξή του, ενώ οι μελέτες

περισσότερα στο:
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=235212

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου