Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Από τις πιο πλούσιες χώρες η Ελλάδα, λέει ο πρωθυπουργός

Στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στα σκληρά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση και στους στόχους για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, αναφέρεται μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Newsweek».

Προσέξτε την 3η μεταρρύθμιση για τις επικείμενες αλλαγές στην Παιδεία...

Η συνέντευξη του Έλληνα πρωθυπουργού στο «Newsweek»:

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι προωθείτε τώρα μεταρρυθμίσεις τις οποίες δεν είχε καν τολμήσει κανείς, πόσο μάλλον εφαρμόσει, για δεκαετίες.

Γ.Παπανδρέου: Οι μεταρρυθμίσεις είχαν καθυστερήσει πολύ. Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου, ωστόσο υπήρξε και μια από τις πλέον κακοδιοικούμενες. Η παγκόσμια οικονομική κρίση υπογράμμισε όλες τις αδυναμίες μας.

Δημοσιογράφος: Ποια είναι η πιο σημαντική και πλέον μακροπρόθεσμη μεταρρύθμιση μέχρι στιγμής;

Γ.Παπανδρέου: Η δραστική μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού μας συστήματος ήταν απολύτως κρίσιμη για την επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης του χρέους μας. Ωστόσο, σε βάθος χρόνου, το ουσιαστικότερο αποτέλεσμα θα προκύψει απ’ ό,τι έχουμε κάνει για να αναμορφώσουμε το κράτος, συμπεριλαμβανομένης της μάχης κατά της γραφειοκρατίας και υπέρ της διαφάνειας. Ψηφιοποιούμε τα πάντα. Αναρτούμε στο διαδίκτυο κάθε πράξη της κυβέρνησης, κάθε γραμμή του προϋπολογισμού, κάθε κυβερνητική δαπάνη. Μια αγορά της κυβέρνησης δεν θα μπορεί να εξοφληθεί παρά μόνο εφόσον έχει αναρτηθεί πρώτα στο διαδίκτυο και μπορούν όλοι να την δουν. Μερικούς μήνες πριν δεν γνωρίζαμε καν πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε. Τώρα διαθέτουμε πλήρη ηλεκτρονική καταγραφή των καθηκόντων και των προσόντων τους. Το σύστημα υγείας επίσης ψηφιοποιείται, γεγονός που θα περικόψει τους χρηματισμούς και θα αυξήσει τη διαφάνεια.

Δημοσιογράφος: Ποιες μεγάλες μεταρρυθμίσεις βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας;

Γ.Παπανδρέου: Πολλές για να τις αναφέρω. Κινούμαστε γρήγορα στην κατεύθυνση της απελευθέρωσης όλων των κλειστών επαγγελμάτων, από εταιρίες φορτηγών μέχρι φαρμακεία, όπου καρτέλ και μονοπώλια διατηρούν τις τιμές υψηλές, την ποιότητα της εξυπηρέτησης χαμηλή και επιπλέον βρίσκονται υπό τόσο ασφυκτικό έλεγχο, ώστε οι νέοι δεν έχουν πρόσβαση για εργασία σε αυτούς τους τομείς.

Δεύτερον, ένας νέος νόμος fast-track θα εξαλείψει πολλά επίπεδα γραφειοκρατίας για νέες, διεθνείς και εγχώριες επενδύσεις.

Η τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση θα απελευθερώσει το εκπαιδευτικό σύστημα, αποδεσμεύοντας τα πανεπιστήμια και τα σχολεία από τον κεντρικό έλεγχο. Έχουμε δωρεάν εκπαίδευση αλλά θα χρησιμοποιήσουμε ένα σύστημα χρηματοδότησης, ώστε τα πανεπιστήμια να συναγωνίζονται για φοιτητές.

Δημοσιογράφος: Όταν περικόπτονται δαπάνες, αυξάνονται φόροι και απελευθερώνεται η οικονομία, μια από τις μεγαλύτερες ανησυχίες είναι ο δίκαιος χαρακτήρας τέτοιων μέτρων. Στην Ελλάδα, οι πλούσιοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, όπως γιατροί και δικηγόροι, είναι περιβόητοι φοροφυγάδες.

Γ.Παπανδρέου: Αυτό είναι πολύ σημαντικό. Αν η μεταρρύθμιση δεν είναι δίκαιη, τότε θα υπάρξει φυσικά μεγάλη αντίσταση. Αλλάξαμε το φορολογικό σύστημα και επιβαρύναμε περισσότερο τους πιο εύπορους. Καταπολεμούμε τη χρόνια πάθησή μας, τη φοροδιαφυγή, χρησιμοποιώντας, για παράδειγμα, δορυφορικές φωτογραφίες ώστε να δούμε ποιος έχει ακίνητη περιουσία που δεν είναι δηλωμένη. Έχουμε κατονομάσει και εκθέσει δημοσίως μερικούς επιφανείς φοροφυγάδες και σχεδιάζουμε να δημοσιοποιήσουμε όλες τις φορολογικές δηλώσεις στο διαδίκτυο.

Δημοσιογράφος: Οι περισσότεροι Έλληνες βλέπουν μόνο λιτότητα και δυσκολίες. Δεν βλέπουν το όραμα μιας περισσότερο δυναμικής Ελλάδας μετά τις αλλαγές.

Γ.Παπανδρέου: Αυτή τη στιγμή ο κόσμος βρίσκεται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Τα δραστικά μέτρα μας είναι ακόμη πολύ πρόσφατα και ο κόσμος αισθάνεται το βάρος. Οι μεταρρυθμίσεις χρειάζονται χρόνο να εφαρμοστούν και να αποδώσουν. Ήδη έχουμε μια μικρή αλλά σημαντική αύξηση των εξαγωγών φέτος. Οι ελληνικές εταιρίες αρχίζουν να γίνονται περισσότερο ανταγωνιστικές και προσανατολίζονται στις διεθνείς αγορές. Διευκολύνουμε πολύ τη δυνατότητα να ιδρύσει κανείς επιχείρηση και αναμένουμε έντονη επιχειρηματική δραστηριότητα από τη νέα γενιά μας. Έχουμε επίσης δεσμεύσεις από σημαντικούς ξένους επενδυτές.

Δημοσιογράφος: Πολλοί βλέπουν την Ελλάδα ως μια μοναδικά δυσλειτουργική περίπτωση. Υπάρχει κάτι που μπορούν να διδαχθούν άλλες χώρες από τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας;

Γ.Παπανδρέου: Η επιτυχής μεταρρύθμιση δεν έχει να κάνει μόνο με τις αγορές. Οι αγορές είναι μέρος της, αλλά ίσως περισσότερο, το ζητούμενο είναι η καλή διακυβέρνηση, η αλλαγή της δομής της κυβέρνησης, ώστε να καταστεί περισσότερο διαφανής, ικανή και αποτελεσματική.

ΠΗΓΗ: NEWSBEAST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου