Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Εβδομάδα των "Παθών" για τα εργασιακά, φορολογικά με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου

Με την διαδικασία του κατεπείγοντος και χωρίς να υπάρχει η πλήρης συμφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, συζητείται και ψηφίζεται το πολυνομοσχέδιο επιστροφή στον "μεσαίωνα" της εργατικής τάξης, της αύξησης των φόρων και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Πολλά τα μέτωπα στα οποία δοκιμάζεται η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου καθώς και οι υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Λούκα Κατσέλη, οι οποίοι θα έρθουν αντιμέτωποι με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους θα προσπαθήσουν να πείσουν για την αναγκαιότητα του πολυνομοσχεδίου, για την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων και τις ΔΕΚΟ.

Οι βουλευτές είναι σε δύσκολη θέση, καθώς καλούνται αύριο να ψηφίσουν ένα πολυνομοσχέδιο, που κατεδαφίζει τα εργασιακά κεκτημένα των τελευταίων 30+ χρόνων, αλλάζοντας προς το χειρότερο το εργασιακό δίκαιο. Όμως εμφανίζονται και οι ίδιοι, ουσιαστικά, να μην είναι ενημερωμένοι σε βάθος για το εύρος αυτών των αλλαγών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε χθες (στο «Βήμα») ότι: "υπάρχει έλλειμμα συντονισμού και ταχύτητας στην κυβέρνηση, ενώ υποστήριξε ότι υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις στην ανάπτυξη και στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας."
Μάλιστα, όπως είπε, "οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά δεν είναι και τόσο ευτυχείς με τόσα που συμβαίνουν γύρω τους. Για να πετύχουμε, πρέπει να υπάρχει η αίσθηση ότι τα μέτρα είναι δίκαια», πρόσθεσε.

Ομως και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είπε (στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία») ότι «αποτελεί σοβαρότατη παράλειψη της κυβέρνησης η μη εκπόνηση έως σήμερα ενός εθνικού σχεδίου που θα υπερβαίνει τις επιταγές του Μνημονίου».

Την ίδια στιγμή αρχίζουν οι απεργιακές κινητοποιήσεις στις τράπεζες και στις συγκοινωνίες, που θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες, με τη γενική απεργία της Τετάρτης που διοργανώνουν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ. Οπως όλα δείχνουν, οι απεργίες δεν θα κάνουν Χριστούγεννα, αφού η κυβερνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει στη Βουλή πριν βγει το 2010 τα νομοσχέδια για τις αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες και στα κλειστά επαγγέλματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου