Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2011

Ανακοίνωση των Εθελοντών Πυροσβεστών

To Πυροσβεστικό Σώμα διώχνει τους Εθελοντές Πυροσβέστες
4/10/2011

Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει γνωστή ως φράση και ως περιγραφή ο όρος «Εθελοντής Πυροσβέστης» στην Ελλάδα. Ένας όρος που για τον απλό κόσμο παραπέμπει σε οποιωνδήποτε κρατάει μια κλάρα και βοηθάει στο σβήσιμο μιας δασικής πυρκαγιάς ή σε όποιον ανήκει σε κάποια εθελοντική ομάδα Δήμου ή ιδιωτικό σύλλογο και φοράει στολή.

Είναι κατανοητό να υπάρχει αυτή σύγχυση από τους πολίτες, για το ποιος είναι ποιος και που ανήκει και πόσο μάλλον γιατί να τους ενδιαφέρει αυτό το πράγμα; Αυτό όμως που ενδιαφέρει τον απλό κόσμο και έχει σχέση με τα πυροσβεστικά δρώμενα είναι η κακοδιαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού που προέρχεται από το Πυροσβεστικό Σώμα σε ότι αφορά το έμμισθο και άμισθο προσωπικό του. Όταν λέμε αγαπητοί συμπολίτες άμισθο προσωπικό αναφερόμαστε στους απλούς πολίτες που σε κάποια καμπή της ζωής τους αποφάσισαν να προσφέρουν την ψυχή τους και την ενέργεια τους στην πατρίδα αποφασίζοντας να ενταχθούν σε ένα από τα Σώματα Ασφαλείας κοινωνικής προσφοράς που λέγεται Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος. Αυτοί οι πολίτες ονομάζονται ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ και υπηρετούν ένστολοι στο Πυροσβεστικό Σώμα δίπλα δίπλα στους Επαγγελματίες Πυροσβέστες ενισχύοντας την Πολιτική Άμυνα, ανακουφίζοντας τις τοπικές κοινωνίες από επιπλέον κονδύλια, προσφέροντας ότι καλύτερο έχει να αναδείξει η Ελληνική κοινωνία στους χαλεπούς καιρούς που διανύουμε.

Αυτοί οι πολίτες που ποτέ δεν απαίτησαν χρήματα, που ποτέ δεν απαίτησαν αποζημιώσεις αμείβονται ΜΟΝΟ ηθικά με την αίσθηση ότι και σήμερα βοήθησαν να σωθεί ένα δάσος, ένα σπίτι και η περιουσία του, αλλά το σημαντικότερο ένας άνθρωπος που κινδύνευε…
Μετά από τόσα χρόνια που υπάρχει σε ισχύ ο νόμος περί Εθελοντή Πυροσβέστη, έγιναν προσπάθειες να προσεγγίσουμε ως κράτος άλλα σύγχρονα Ευρωπαϊκά κράτη που ανθεί ο Εθελοντισμός στο Πυροσβεστικό Σώμα και να τροποποιήσουμε όλα τα κακώς κείμενα αλλά και να διασφαλίσουμε ευνοϊκότερους όρους για την προσέλκυση και εκπαίδευση πολιτών στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος με σκοπό την θωράκιση της χώρας μας από τις φυσικές καταστροφές και τα ατυχήματα.

Αν και όλα έδειχναν ότι είμαστε στο σωστό δρόμο και επιτέλους οι Έλληνες πολίτες που είναι ενταγμένοι στο Πυροσβεστικό Σώμα Ελλάδος θα δικαιωθούν στα άμεσα και απλούστατα αιτήματα τους, ο Νομοθέτης αποφάσισε να γυρίσει την χώρα και τον Εθελοντισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα 30 χρόνια πίσω. Λογικά θα αναρωτιέστε «μα ποιές ήταν και είναι οι απαιτήσεις των Εθελοντών Πυροσβεστών;»

Με απλά λόγια παραθέτω μερικές από τις «Απαιτήσεις»
-Χορήγηση ίδιας στολής και μέσων ατομικής προστασίας με το μόνιμο προσωπικό εφόσον τον ίδιο κίνδυνο διατρέχει και ο Επαγγελματίας αλλά και ο Εθελοντής, η φωτιά δεν κάνει διακρίσεις.
-Χορήγηση απευθείας από το κράτος και όχι με ιδία έξοδα όπως γίνεται τα τελευταία 10 χρόνια από τους Εθελοντές πυροσβέστες που έχουν πληρώσει από την τσέπη τους τον εξοπλισμό για να προστατεύονται , με εξαίρεση δωρεά από το ίδρυμα Λάτση στολών προς το Πυροσβεστικό Σώμα για τους «Εθελοντές αποκλειστικά», που δύο φορές μέχρι τώρα έγινε προσπάθεια κατάχρησης από το Αρχηγείο να απορροφηθούν αυτές οι στολές για το μόνιμο προσωπικό αδιαφορώντας τι μέλει γενέσθαι για τους εθελοντές.
-Να προστατεύεται ο εθελοντής πυροσβέστης από την εργοδοσία του στην περίπτωση που καλείται για συμβάν και ρισκάρει την ζωή του για την διάσωση του ανθρώπου της περιουσίας του και του περιβάλλοντος. (Σε περίπτωση που υπάρχει έκτακτη Ανάγκη στην περιοχή του)
-Εκπαίδευση συνεχής και δια βίου μάθηση μέσω της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και των Επαγγελματικών Σταθμών έτσι ώστε να ανεβαίνει το επίπεδο των Εθελοντών Πυροσβεστών τόσο σε πρακτικό επίπεδο όσο και σε θεωρητικό.

Όλα τα παραπάνω θεωρούνται αυτονόητα σε ένα δίκαιο και σωστά δομημένο κράτος και προσφέρονται άλλα τόσα με σκοπό την ενίσχυση αυτών των ανθρώπων που συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη.

Στην Ελληνική κοινωνία που νοσεί βαρύτατα όμως ο Νομοθέτης και ιδιαίτερα η Ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αποφάσισε ότι όλα αυτά δεν είναι απαραίτητα και απλά το μόνο που χρειάζεται είναι να γυρίσουμε το θεσμό 30 χρόνια πίσω και να τιμωρήσουμε όλους αυτούς που βοηθάνε και υποστηρίζουν το Πυροσβεστικό Σώμα τουλάχιστον δεκαπέντε συνεχόμενα χρόνια. Αυτή τη στιγμή περίπου 2.000 Εθελοντές Πυροσβέστες αγανακτισμένοι από την παρούσα κατάσταση ετοιμάζονται να παραιτηθούν από το Πυροσβεστικό Σώμα μην έχοντας άλλη διέξοδο εφόσον εφαρμοστεί αυτό το τερατούργημα που ο Νομοθέτης και το Αρχηγείο αποφάσισε να εκπονήσει καταστρατηγώντας όλες τις προτάσεις και τους σχολιασμούς των Ελλήνων φορολογούμενων που έλαβαν χώρα στην Δημόσια Διαβούλευση για το θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στην Ελλάδα.

Αγαπητοί κύριοι του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος δεν γνωρίζω προσωπικώς αν όλη η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά εσάς αλλά είμαι βέβαιος ότι υπάρχουν φωτισμένα μυαλά Αξιωματικών που δεν θα επιτρέψουν να περάσει αυτό το τερατούργημα και θα πιέσουν προς όλες τις κατευθύνσεις έτσι ώστε να αποκατασταθεί η αλήθεια και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι διαστρέβλωσης και απάλειψης όλων των σχολίων από την Δημόσια Διαβούλευση αλλά και των εκρηκτικών αναλαμπών που είχαν παραθέτοντας ακατανόητα πράγματα σε αυτό το νόμο.

Μπορεί οι 2.000 Εθελοντές Πυροσβέστες που υπηρετούν στο Πυροσβεστικό Σώμα αυτή τη στιγμή να μην σας κάνουν εντύπωση και να μην ιδρώνει το αυτί σας αλλά οι οικογένειες και οι φίλοι των 2.000 πυροσβεστών αποτελούν την κοινή γνώμη και πιστέψτε με την κοινή γνώμη δεν την θέλετε εναντίον σας…

Ιωάννης Σ. Ρέτσιος
Αρχισυντάκτης του Online Περιοδικού Fire Rescue News
Επιτρέπεται η Αναδημοσίευση του άρθρου απο όλα τα Μ.Μ.Ε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου