Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Επερώτηση στην Βουλή για την Proton

Υποστηρίζοντας πως ο «λογαριασμός» διάσωσης της Proton Bank, ύψους 1,1 δισ. ευρώ από την κυβέρνηση, υπό τη δικαιολογία σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος, θα πληρωθεί αποκλειστικά από τους Ελληνες φορολογουμένους, ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει το σκάνδαλο των επιχειρήσεων Λαυρεντιάδη στη Βουλή καταθέτοντας χθες σχετική ερώτηση προς τους υπουργούς Οικονομικών, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Επιρρίπτοντας ευθύνες στις πολιτικές και εποπτικές αρχές, ο βουλευτής του κόμματος Δημ. Παπαδημούλης, που υπογράφει το κείμενο της ερώτησης, ζητεί απαντήσεις από την κυβέρνηση για το λόγο που χρηματοδότησε με 230 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2011 την Proton Bank.

«Την ίδια στιγμή που η Τράπεζα της Ελλάδος ερευνούσε ενδεχόμενες αντικανονικές συναλλαγές και η Αρχή για την Καταπολέμηση του μαύρου χρήματος διαπίστωνε ενδείξεις υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ, ενίσχυσε τον Ιούλιο του 2011 την Proton Bank με περισσότερα από 230 εκατ. ευρώ, με εντολή του υπουργείου Οικονομικών, για λόγους διατήρησης της συστημικής ευστάθειας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού τομέα, ενέργεια που καλύφθηκε νομοθετικά εκ των υστέρων με κυβερνητική τροπολογία», σημειώνει ο κ. Παπαδημούλης και υπογραμμίζει πως:

«Δεν είναι μόνον τα 51 εκατομμύρια για τα οποία η Κεντρική Τράπεζα παρακολούθησε την πορεία τους από την Proton σε διάφορα funds και από εκεί σε άλλες εταιρείες συμφερόντων Λαυρεντιάδη και στο τέλος σε καταθετικό λογαριασμό τρίτης τράπεζας. Είναι και το ποσό των 772 εκατ. ευρώ των επισφαλών δανείων της Proton Bank, με τη δικαιολογία της σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ και θα πληρωθεί αποκλειστικά από τους Ελληνες φορολογούμενους». Ο ΣΥΡΙΖΑ ερωτά τους αρμόδιους υπουργούς:

* Για τα μέχρι σήμερα ευρήματα από τις έρευνες της Αρχής Καταπολέμησης του μαύρου χρήματος τόσο για το σκάνδαλο της Proton Bank όσο και για τις άλλες επιχειρήσεις Λαυρεντιάδη.

* Για ποιο λόγο οι αρμόδιες εποπτικές αρχές δεν αντελήφθησαν τις λαθροχειρίες στην Proton Bank, τα θαλασσοδάνεια στις εταιρείες του ομίλου Λαυρεντιάδη και τη χρηματιστηριακή εξαπάτηση των μετόχων.

* Για ποιο λόγο μια αφερέγγυα τράπεζα όπως η Proton Bank χρηματοδοτήθηκε με 230 εκατ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό τον Ιούλιο του 2011, καθώς και σε ποια στοιχεία και εισηγήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες στηρίχθηκε ο υπουργός Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει τη χρηματοδότηση της τράπεζας.

enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου