Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

Ταμείο κονωνικής εξισορρόπισης, λίστα οφειλετών και αλλαγές στο Πολυνομοσχέδιο

*Ειδικό ταμείο «κοινωνικής εξισορρόπησης» ανακοίνωσε ότι δημιουργεί ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όπου θα συγκεντρωθούν τα ποσά από το κυνήγι της φοροδιαφυγής, ώστε να δοθούν σε εκείνες τις κοινωνικές ομάδες που υφίστανται τις μεγαλύτερες συνέπειες από τη δημοσιονομική πολιτική.

*Μιλώντας στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, ενημέρωσε τους βουλευτές ότι την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 θα καταθέσει στη Βουλή τη λίστα με εκείνους που οφείλουν στο Δημόσιο πάνω από 1.000.000 ευρώ, θα ακολουθήσει άλλη λίστα με όσους οφείλουν (φυσικά πρόσωπα) πάνω από 150.000 ευρώ, καθώς και κατάλογος με 18 πολίτες, οι οποίοι μετέφεραν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό και παράλληλα λάμβαναν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ, αλλά και με εκείνους τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών, που έστειλαν στο εξωτερικό υπερογκα εμβάσματα.

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι οι βουλευτές που θα λάβουν γνώση των αποκαλυπτικών στοιχείων δεσμεύονται προσωρινά από τους κανόνες εχεμύθειας και αυτό λόγω των δεσμεύσεων που έθεσε η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων. Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η Αρχή είναι σύμφωνη με τη δημοσίευση των καταλόγων, με συγκεκριμένους όμως περιορισμούς.

«Η Αρχή θέλει οι οφειλές να είναι μόνο φορολογικές, να χαρακτηριστούν εισπράξιμες, να διαχωριστούν τα πρόσωπα που έχουν πεθάνει και βαρύνονται οι κληρονόμοι και όσοι έχουν υποβάλει ένδικες ενστάσεις. Επιπλέον, πρέπει όλοι οι οφειλέτες να λάβουν προσωπικά ειδοποιητήρια και να υπάρξει 15ημερη αναμονή για τυχόν απάντησή τους».

Και πρόσθεσε: «Κατέθεσα ρύθμιση ώστε, όταν υπάρχει κατάλογος με πάνω από 1.000 οφειλέτες, η ειδοποίηση να μην είναι ατομική, αλλά να γίνεται μέσω των ΜΜΕ και των εφημερίδων».

*Αλλαγές στο πολυνομοσχέδιο κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος, ουσιαστικά και νομοτεχνικά βελτιώσεις του πολυνομοσχεδίου σε ελλείψεις, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται :

- Εξαιρείται από την εφεδρεία ο επικεφαλής μονογονεϊκής οικογένειας

- Πλήρης αποσαφήνιση ότι ο νεοεισερχόμενος δεν μπορεί να υπερφαλαγγίσει υπηρετούντα υπάλληλο κατά τις διαδικασίες της αξιολόγησης (βαθμολόγιο-μισθολόγιο)

- Επιπλέον πριμοδότηση -στο πλαίσιο του εφικτού- των ήδη υπηρετούντων υπαλλήλων.

- Θα ρυθμιστούν στο μέλλον με Προεδρικό Διάταγμα οι περιπτώσεις νεοεισερχόμενων υπαλλήλων, οι οποίοι, λόγω προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα, βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση από τους υπηρετούντες

- Ρύθμιση θεμάτων νυχτερινής εργασίας και Σαββατοκύριακα.

- Οι δημοσιογράφοι κρατικών μέσων εντάσσονται στο νέο μισθολογικό καθεστώς, δεν αλλάζει όμως το ασφαλιστικό τους καθεστώς.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Βενιζέλος δεσμεύτηκε να συζητηθεί στην Ολομέλεια το ετήσιο ύψος της περικοπής μισθών, ώστε στην τριετία να φτάσει το 30%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου