Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

Ζακ Ντελόρ: Είναι Ευρωπαϊκή πολιτική αυτό;

Με πτώση ΑΕΠ 10% μείωση ελλείμματος;

* Σε αντίθεση με την υποκρισία του Μπαρόζο, ο Ζακ Ντελόρ παραμένει αυθόρμητος. Σε συνέντευξή του στη «Le Monde» κατηγορεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι άφησαν στην τύχη της την Ελλάδα, καθυστερώντας την εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο στήριξης και την ενίσχυση του EFSF. «Περιμέναμε ότι οι αποφάσεις αυτές θα εφαρμόζονταν αμέσως και τελικά δεν έγινε απολύτως τίποτα». Και επέκρινε την πολιτική των Μνημονίων. Διαπιστώνεται, είπε, «μια επιστροφή των παλαιών πρακτικών του ΔΝΤ, δηλαδή να μαθαίνουμε στις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες να πεθαίνουν αναρρώνοντας».

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν αναρωτήθηκε πώς μπορεί να ζητούν από μια χώρα που το ΑΕΠ της έχει υποχωρήσει 10 μονάδες μέσα σε 3 χρόνια να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα. Επίσης εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του με την απαίτηση των εταίρων να προχωρήσει αμέσως η Ελλάδα σε μαζικές ιδιωτικοποιήσεις, τη στιγμή που η οικονομία βρίσκεται σε βαθιά ύφεση και καιροφυλακτούν τα «αρπακτικά», όπως χαρακτήρισε τις αγορές.

Σύμφωνα με τον Ζακ Ντελόρ, η ατμόσφαιρα σήμερα στην Ευρώπη θυμίζει 10ετία του 1930, δεδομένου ότι χαρακτηρίζεται από την άνοδο του εθνικισμού , τον επιθετικό λαϊκισμό και το φόβο της παγκοσμιοποίησης.

από enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου