Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Τι συμβαίνει με τα μυστικά κονδύλια του ΥΠ.ΕΞ;

Σύμφωνα με έγγραφα που παρουσίασε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ:

* Το 2009, οι προϋπολογισθείσες μυστικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 210%. Από 18,5 εκατ. ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί, εκταμιεύτηκαν 57.207.000 ευρώ.

* Το 2010, οι αντίστοιχες δαπάνες αυξήθηκαν 270%. Και από 18 εκατ. ευρώ εκταμιεύτηκαν 68.000.000 ευρώ.

* Το 2011 -έως τώρα- έχουν εκταμιευτεί 43.000.000, ενώ για όλη τη χρονιά είχαν υπολογιστεί 34.150.000 ευρώ.

Οπως είπε, «πρέπει να σταματήσει αυτό το γαϊτανάκι και οι απόρρητες δαπάνες που προϋπολογίζονται να είναι εν γνώσει της Βουλής ή κάποιας εξουσιοδοτημένης επιτροπής της και όχι μονάχα του εκάστοτε υπουργού», ενώ επανέλαβε πολλές φορές ότι στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή για το θέμα τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν ζήτησε να μάθει πού πήγαν οι δαπάνες αυτές.

Διπλωματικές πηγές του υπουργείου Εξωτερικών από την πλευρά τους επαναλάμβαναν την απάντησή τους, σύμφωνα με την οποία «οι δαπάνες είναι απόρρητες βάσει του νόμου για λόγους εθνικής ανάγκης».

Από τα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα ο Αλέξης Τσίπρας προκύπτει ότι σε πολλά από αυτά δεν υπάρχει το όνομα του διατάκτη, εκείνου δηλαδή που δίνει την εντολή για αύξηση του ποσού των κονδυλίων. Υπάρχει μόνο μια διατύπωση για «ανάγκη αντιμετώπισης απόρρητων δαπανών του υπουργείου Εξωτερικών». Γι' αυτό και έθεσε το ερώτημα, πώς ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης εκταμιεύει δημόσιο χρήμα, χωρίς όμως να υπάρχει αίτημα από κάποιον; «Ποιος τον πήρε τηλέφωνο και απαίτησε να δοθούν αυτά τα χρήματα χωρίς να υπάρξει εντολή; Είναι σύννομες αυτές οι παραλείψεις; Είναι νόμιμες;», αναρώτηθηκε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε τις εκταμιεύσεις τόσο με τις συμφωνίες που έκανε ο πρωθυπουργός με το ΔΝΤ όσο και με τις αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου κορυφής, καθώς και με το «κούρεμα» του χρέους που αναμένεται να γίνει.

Οπως είπε, στις 30 Νοεμβρίου 2009, την «περίοδο που όπως έχει αποδειχτεί ο κ. Παπανδρέου είχε ήδη συμφωνήσει με τον κ. Στρος-Καν για την υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ», τα απόρρητα κονδύλια αυξήθηκαν κατά 15 εκατ. ευρώ.

Στις 23 Μαρτίου 2010 αυξήθηκαν 10 εκατ. ευρώ. Αυτό συνέβη την παραμονή της συνόδου του συμβουλίου κορυφής, που αποφάσισε να παρέμβει σε περίπτωση που το ζητήσει η Ελλάδα. «Προφανώς κάτι ήξεραν», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου