Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

"Μαύρα Βράχια" έρχονται για τους δανειολήπτες!

Τι ζήτησαν; Τα πάντα: από το πότε γεννήθηκε ο δανειολήπτης και την εισοδηματική του κατάσταση μέχρι πότε σταμάτησε να πληρώνει, τις υποθήκες, κι όποιες άλλες εξασφαλίσεις πήρε η τράπεζα και δεν συμμαζεύεται.

Η ΒlackRock απαίτησε τα στοιχεία να είναι επεξεργασμένα με τον συγκεκριμένο τρόπο που όρισε και ζήτησε να της παραδοθούν -όπως και έγινε- σε δισκέτες για να διευκολυνθεί στον έλεγχο.

Συγκεκριμένα, οι ελεγκτές πήραν όλα τα δάνεια για τα οποία είχαν ληφθεί επισφάλειες από το 2005 μέχρι και σήμερα - είτε αφορούσαν σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις είτε ήταν ιδιωτών. Ο φόβος τώρα είναι ότι οι τράπεζες, κάτω από την πίεση των ελεγκτών, οι οποίοι ερευνούν αν οι επισφάλειες που έχουν πάρει για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση είναι αρκετές, μπορεί να μετακυλίσουν στους δανειολήπτες τις πιέσεις που δέχονται.

Ηδη, εν όψει της άφιξης της ΒlackRock, οι τράπεζες έκλεισαν τις κάνουλες χρηματοδότησης, ζήτησαν από δανειολήπτες να εξοφλήσουν δάνεια, να δώσουν επιπλέον εγγυήσεις κ.λπ. Υπήρξαν περιπτώσεις που ζητήθηκε σε καταστηματάρχες να βάλουν υποθήκη ένα ακίνητο έναντι του δανείου που ήδη είχαν πάρει ή και να επιστρέψουν άμεσα τα χρήματα στην τράπεζα.

Ο κίνδυνος είναι ότι οι τράπεζες, προκειμένου να αποδείξουν ότι η πολιτική των επισφαλειών που έχουν εφαρμόσει είναι σωστή, θα μεταφέρουν τώρα την πίεση στους δανειολήπτες και θα κάνουν χρήση των νομικών όπλων που έχουν για να την ασκήσουν. Αυτό σημαίνει ότι είναι πιθανόν να πολλαπλασιαστούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, πολύ περισσότερο αφού στις 31 Δεκεμβρίου 2011 λήγει η απαγόρευση πλειστηριασμού για τα ακίνητα που είναι πρώτη κατοικία. Επίσης, είναι πιθανόν να επιταχύνουν οι τράπεζες τις νομικές διαδικασίες κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων σε δανειολήπτες που αδυνατούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Περισσότερα στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου