Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Έρχεται "λύση" που μοιάζει με γ..ήσι!!!

Η επόμενη εβδομάδα και πιό συγκεκριμένα το 3ήμερο 21-23 Οκτωβρίου, είναι η καταληκτική(;) ημερομηνία που η Ευρώπη, πρέπει να αποφασίσει την λύση για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και το λεγόμενο "κούρεμα".

Τα σενάρια είναι βασικά 5:

- «Αραίωμα»: Από το 21% του PSI μέχρι ένα το πολύ 45%.

- «Γουλί»: Το Βερολίνο απειλεί τις αγορές με κούρεμα μέχρι και… 70%!

- «Έξυπνο»: Να δώσει το EFSF λεφτά στην Ελλάδα να αγοράσει τα ομόλογα που έχουν χάσει την αξία τους. Αν, όμως, οι αγορές μυριστούν ρευστό οι τιμές θα ανέβουν αμέσως.

- Επιμήκυνση των δανείων που λήγουν μέχρι το 2020 για 5, 10 ή και περισσότερα χρόνια.

- Νέο χρήμα. Αντί να κυνηγά η Ένωση τους τόκους, να κόψει χρήμα, να πληρώσει τα δάνεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αξία του ευρώ και τον πληθωρισμό, θέματα που αποτελούν ταμπού για τη Γερμανία.

Η Γερμανία και οι συν αυτώ χώρες(Ολλανδία κλπ) δεν συζητούν το "νέο χρήμα" και προσανατολίζονται στον συνδυασμό 1 και 4.

Η Γαλλία και οι συν αυτώ δυνάμεις του Νότου της Ευρώπης προτιμά το 2 και το 4, ενώ δεν λέει όχι στο 5.

Στο παιχνίδι μπαίνουν και οι ΗΠΑ, που προσπαθούν να πείσουν τις 2 δυνάμεις να κόψουν νέο χρήμα, προκειμένου να ισορροπήσουν κάπως την "χασούρα" που έχουν υποστεί από τον κινεζικό "τυφώνα".

Η εκτίμηση μας με το τι θα συμβεί είναι τουλάχιστον παρακινδυνευμένη, με την έννοια πως από την στιγμή που υπάρχουν τόσοι πολλοί "ενδιαφερόμενοι", ενώ από πίσω υπάρχουν ακόμα περισσότεροι. Όμως παρά ταύτα, αν υπάρχει λογική, το σενάριο θα είναι κάπως έτσι:

1. Το κούρεμα θα είναι μεταξύ 30-40%
2. Το EFSF θα αυξηθεί στο ποσό των, τουλάχιστον 2,5 τρις, με προοπτική στην επόμενη πενταετία, λόγω επικινδυνότητας και άλλων κρατών δημοσιονομικά κοντά στην κατάρρευση, να φτάσει έως και τα 5 τρις
3. Επιμήκυνση των δανείων για τουλάχιστον 10-15 χρόνια και παράλληλα αρχή διαβούλευσης για Ευρωομόλογο με στόχο 5ετίας. Επίσης μεγάλη πιθανότητα έχει η περίπτωση να εκδοθεί 100ετές ομόλογο του Δημοσίου με ρήτρες για την οικονομική "ζημιά" που θα υποστούν οι πιστωτές.
4. "Έκδοση" φρέσκου χρήματος, σε περιορισμένη κλίμακα, προκειμένου να "μειωθεί" η χασούρα των επενδυτών από μεγαλύτερο κούρεμα και για να μην θεωρήσουν οι "Οίκοι Αξιολόγησης" το σενάριο πιστωτικό γεγονός.

Σε όλα αυτά το ζητούμενο είναι να έχει ψηφιστεί το Νέο Μεσοπρόθεσμο μέσω του Πολυνομοσχεδίου και η συνεχής αύξηση της πίεσης για την δημοσιονομική προσαρμαγή στις ταγές της Τρόικας και της ΕΚΤ.

Αν κάποιο από αυτά τα σενάρια δεν επικρατήσουν από μόνο του ή και συνδυαστικά, οι επιπτώσεις στην Ευρώπη και κατ' επέκταση στην Ελλάδα θα είναι άμεσες.

Κήρυξη στάσης πληρωμών, πτώχευση και επιστροφή σε νέο νόμισμα, ενώ οι εταίροι μας θα υποστούν την μεγαλύτερη ζημιά με ζημιές που θα είναι πολλών τρις Ευρώ, με ότι συνεπάγεται αυτό.

Η επόμενη εβδομάδα εν μέσω απεργιών, καταλήψεων, συζήτησης και ψήφισης ή όχι του πολυνομοσχεδίου, είναι μακράν η πιο κρίσιμη στην νεώτερη Ιστορία της χώρας μας.

Καλή μας ώρα και καλό κουράγιο...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου