Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ - Δραστικές αλλαγές για Δικηγόρους, Μηχανικούς

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται για μηχανικούς και δικηγόρους, βάσει του... μνημονίου που έχει έτοιμο η κυβέρνηση για το άνοιγμα των επαγγελμάτων τους, το οποίο αποτελεί «πιλότο» για τις ανατροπές στο καθεστώς λειτουργίας των φαρμακείων.

Επί της ουσίας το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους ξεκινά από μηδενική βάση, καθώς καταργείται όλο το πλέγμα των διατάξεων από το 1923 μέχρι και σήμερα. Πιο αναλυτικά, η κυβερνητική πρόταση:

  • Για τους δικηγόρους καταργούνται οι γεωγραφικοί περιορισμοί και μπορούν να δικηγορούν σε όλες τις περιφέρειες, παρέχονται διευκολύνσεις για τις δικηγορικές εταιρείες και οι ελάχιστες αμοιβές δίνουν τη θέση τους σε ένα σύστημα «νομίμων αμοιβών» και «ποσών αναφοράς», το οποίο θα διασφαλίζει τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία και τους δικηγορικούς συλλόγους.
  • Για τους μηχανικούς καταργείται η κατώτατη αμοιβή και θεσπίζεται η ελεύθερη διαπραγμάτευση των μηχανικών με τους πολίτες, ενώ παράλληλα εισάγεται η «τιμή αναφοράς», η οποία δεν θα σχετίζεται άμεσα με την αμοιβή, αλλά θα διασφαλίζει τις ασφαλιστικές εισφορές. Οι ευρείας κλίμακας αλλαγές στους δύο αυτούς επαγγελματικούς κλάδους αποτελούν προάγγελο ανάλογης έντασης ανατροπών και στους φαρμακοποιούς.

Οι κυβερνητικές προτάσεις συζητήθηκαν χθες σε δύο συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών. Αρχικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ο υπ. Υποδομών Δημήτρης Ρέππας και η υπ. Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη συναντήθηκαν με αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Στη συνέχεια ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο υπουργός Δικαιοσύνης Χάρης Καστανίδης είδαν εκπροσώπους των δικηγορικών συλλόγων. Οι υπουργοί τούς παρουσίασαν ένα προσχέδιο του νομοσχεδίου, το οποίο, όπως δήλωσε αργά το βράδυ ο κ. Παπακωνσταντίνου, αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκδηλώθηκαν αντιδράσεις από τους εκπροσώπους και των δύο κλάδων και είναι πολύ πιθανό το ενδεχόμενο απεργιακών κινητοποιήσεων.

πηγή: Έθνος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου