Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - "Κούρεμα" στο χρέος και νέα...μέτρα εν όψει!

Σύμφωνα με πληροφο­ρίες, το σχέδιο που εξετάζεται και έχει τεθεί υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης είναι να υπάρξει ένα είδος ελεγχόμενης μεταφοράς του χρέους στο Ευρωπαϊκό Ταμείο EFSF μέσω της επαναγοράς, που θα μειώσει την αξία των ομολόγων κατά 30%. Αυτά θα «αποσυρθούν» με εθελοντική, καταρχάς, προσέλευση των κατόχων ελληνικών τίτλων και με αντάλλαγμα την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για καταβολή του υπόλοιπου ποσού χωρίς τον παραμικρό κίνδυνο για τους δανειστές.

Με τον τρόπο αυτό και σε πλήρη ανάπτυξη του σχεδίου το δημόσιο χρέος της Ελλάδας θα πέσει στο 90% του ΑΕΠ και θα γίνει διαχειρίσιμο -με τις ανάλογες πολιτικές περιορισμού του ελλείμματος στο μέλλον- αντί του δυσβάσταχτου 150% και πλέον που υπολογίζεται ότι θα ανέλθει το 2014, εάν δεν υπάρξουν τέτοιου είδους θεαματικές παρεμβάσεις. Διεθνείς οίκοι, που κατέχουν ελληνικά ομόλογα, έχουν βολιδοσκοπηθεί και οι πρώτες αντιδράσεις τους είναι μάλλον θετικές, αφού με τον τρόπο αυτό τερματίζεται μία δύσκολη περίοδος, αλλά και η αβεβαιότητα για το εάν θα μπορέσει η χώρα να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της στο μέλλον.

Η απώλεια κατά 30% της αξίας των ομολόγων εκτιμάται ότι εύκολα μπορεί να καλυφθεί από τα ξένα funds, που υπολογίζουν πάντα τέτοιους κινδύνους, όμως το μείζον θέμα ανακύπτει από το γεγονός ότι οι ξένοι δανειστές κατέχουν μόνο το 50% των ομολόγων, ενώ το άλλο μισό βρίσκεται σε ελληνικές τράπεζες και σε ασφαλιστικά ταμεία. Η αποδοχή του «κουρέματος» θα είναι εθελοντική, όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πιέσει να ακολουθήσουν και οι εσωτερικοί δανειστές για να έχει επιτυχία το σχέδιο.

Ετσι οι διοικήσεις των Ταμείων θα υποχρεωθούν από την τρόικα (εμμέσως) και από την ελληνική κυβέρνηση (ευθέως) να υποστούν «κούρεμα» των ομολόγων που κατέχουν, γεγονός που αυτόματα θα οδηγήσει στη μείωση των περιουσιακών τους στοιχείων, με αναπόφευκτη την επίπτωση και στη δυνατότητα καταβολής των συντάξεων, όπως αυτές έχουν καθοριστεί. Ουσιαστικά δηλαδή θα υποχρεωθεί η κυβέρνηση να νομοθετήσει νέο ασφαλιστικό πλαίσιο, που θα οδηγεί σε περαιτέρω μείωση των συντάξεων και αυτό είναι τούτη την ώρα το οποίο ανησυχεί και φοβίζει το Μέγαρο Μαξίμου.

πηγή: Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου