Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ/ΚΟΣΜΟΣ - Φρίκη με τις θανατώσεις νεογέννητων στο Πακιστάν

Εκατοντάδες βρέφη δολοφονούνται στο Πακιστάν, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και λόγω των αντιλήψεων που επικρατούν. Τα πιο πολλά από αυτά τα βρέφη έζησαν λιγότερο από μια εβδομάδα.
Οι υποθέσεις βρεφοκτονίας αυξάνονται στο Πακιστάν, όπου τα παιδιά που γεννιούνται εκτός γάμου είναι καταδικασμένα και η μοιχεία τιμωρείται με την ποινή του θανάτου.

Περίπου 1.200 βρέφη εγκαταλείφθηκαν ή σκοτώθηκαν στη χώρα το 2010, 999 το 2009 και 890 το 2008, σύμφωνα με το Εντχι. Τα πιο πολλά από αυτά τα βρέφη έζησαν λιγότερο από μια εβδομάδα.

Τα ελλιπή στοιχεία για τις υποθέσεις αυτές συλλέγονται μόνο στις μεγάλες πόλεις του Πακιστάν, ενώ κανείς δεν γνωρίζει τι συμβαίνει στις αγροτικές περιοχές. Μόνο τον Δεκέμβριο, το Ίδρυμα Εντχι βρήκε 40 νεκρά βρέφη σε χωματερές ή υπονόμους.

"Μην τα σκοτώνετε, αφήστε τα εδώ", γράφει αφίσα έξω από τα γραφεία του ιδρύματος, το οποίο έχει διαμορφώσει μια αίθουσα με κούνιες για τη φιλοξενία των βρεφών.

"Οι άνθρωποι ξεφορτώνονται τα παιδιά γιατί τα θεωρούν παράνομα, όμως πάνω απ' όλα είναι αθώα και δεν ζητούν παρά μόνο αγάπη", αναφέρει ο Αμπντούλ Σατάρ Εντχι, ιδρυτής αυτή της μη κυβερνητικής οργάνωσης.

Στο Πακιστάν, τα κορίτσια θεωρούνται ως ένα αβάσταχτο βάρος για τις οικογένειες, οι οποίες πρέπει να δαπανήσουν περισσότερες από ένα εκατομμύριο ρουπίες (8.900 ευρώ) για να παντρέψουν τα κορίτσια τους.

Περίπου 200 βρέφη παραδίδονται στα 400 γραφεία του ιδρύματος σε όλη τη χώρα. Το ίδρυμα δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες αιτήσεις για υιοθεσία από άτεκνα ζευγάρια.

Η άμβλωση απαγορεύεται στο Πακιστάν, και επιτρέπεται μόνο όταν απειλείται η ζωή της μητέρας. Ορισμένοι θεωρούν ότι η νομιμοποίηση των αμβλώσεων θα μειώσει τον αριθμό των βρεφοκτονιών και θα σώσει πολλές γυναίκες που γεννούν στους δρόμους και πεθαίνουν.

Η ανθρωποκτονία από πρόθεση μπορεί να τιμωρηθεί και με την ποινή του θανάτου στο Πακιστάν, όμως η εγκατάλειψη βρέφους στοιχίζει το πολύ επτάχρονη κάθειρξη και η παράνομη ταφή, φυλάκιση δύο χρόνων. Αυτοί οι νόμοι σπάνια εφαρμόζονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου