Τρίτη 18 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Απάτη εκατοντάδων εκατομυρίων ευρώ με ένσημα στο ΙΚΑ!

Απάτη- μαμούθ σε βάρος του ΙΚΑ αποκαλύφθηκε από την έρευνα της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, μετά από δώδεκα μηνύσεις που υπέβαλε ο διοικητής του Ιδρύματος.

Σύμφωνα με τις μηνύσεις, ομάδα αγνώστων ατόμων υπέβαλε μέσω Ίντερνετ ψεύτικες αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις στο ΙΚΑ δηλώνοντας εργαζόμενους και μέρες απασχόλησης που δεν αντιστοιχούσαν στην πραγματικότητα. Το κύκλωμα εμφάνιζε ονόματα ανύπαρκτων εργαζομένων σε συνεργασία λογιστικά και δικηγορικά γραφεία, κατασκευαστικές ή τεχνικές εταιρείες ακόμη και γραφεία κηδειών.

Οι δηλωμένοι εργαζόμενοι που είχαν κάνει την συμφωνία με τα κυκλώματα έπαιρναν τα ένσημα ασφάλισης και όλες τις παροχές που προκύπτουν από την ασφάλιση (δώρα, επιδόματα, παροχές υγείας κλπ) καταβάλλοντας την εισφορά που τους αναλογούσε στο ΙΚΑ, και στον δήθεν εργοδότη το ποσό που είχαν συμφωνήσει μεταξύ τους, ο οποίος όμως δεν το κατέβαλε στο ΙΚΑ, όπως υποχρεούται από το νόμο. Οι δράστες της απάτης που υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν πέντε περίπου χρόνια, εντοπίστηκαν από τον ηλεκτρονικό έλεγχο ασφάλισης.

Εν συνεχεία ο διοικητής του ΙΚΑ υπέβαλλε μηνύσεις στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Αθηνών και διενεργήθηκε έρευνα από την Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος οπότε εντοπίστηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των ατόμων που εξαπατούσαν το ΙΚΑ καταθέτοντας τις ψευδείς αναλυτικές περιοδικές δηλώσεις.

Με τον τρόπο αυτό εντοπίστηκαν 62 άτομα που είναι πίσω από κατασκευαστικές εταιρίες, επιχειρηματίες, κατασκευαστές, λογιστές καθώς και ένα δικηγορικό γραφείο, στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Ξάνθη, την Αχαΐα, τα Γιάννενα, την Κέρκυρα, την Πιερία, την Πρέβεζα και τις Σέρρες.

Στο σπίτι ενός από τους εμπλεκόμενους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 170.080 ευρώ τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν από τις επαγγελματίες δραστηριότητές του. Μέλος του κυκλώματος στο σπίτι του οποίου βρέθηκαν 70.080 ευρώ μέσα σε σακούλα σκουπιδιών, είχε υποβάλει, σύμφωνα με πληροφορίες, μηδενική φορολογική δήλωση.
Το κύκλωμα φέρεται να έχει αποκομίσει περί τα 100 εκατομμύρια, ενώ η συνολική ζημία για το ΙΚΑ υπολογίζεται στα 300 εκατομμύρια ευρώ. Πληροφορίες από το ΙΚΑ ανέφεραν ότι οι ψευδώς δηλωμένοι ασφαλισμένοι μπορεί να φτάνουν και τις 50.000 άτομα.

Δήλωση Σπυρόπουλου
Είναι το μεγαλύτερο χτύπημα κατά των κυκλωμάτων που εδώ και χρόνια λυμαίνονται το ΙΚΑ. Τα κυκλώματα αυτά είτε αφορούν το φάρμακο, είτε τις ιατρικές πράξεις είτε τις ασφαλιστικές εισφορές θα πρέπει να το καταλάβουν. Το πάρτι με το ΙΚΑ τελειώνει" δήλωσε ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου