Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2011

ΚΟΙΝΩΝΙΑ/ΥΓΕΙΑ - Στα πρόθυρα "κραχ" το ΕΣΥ

Αφόρητη είναι η πίεση που προκαλεί η οικονομική κρίση στους ασθενείς και στα δημόσια νοσοκομεία. Χιλιάδες πολίτες που εξυπηρετούνταν στον ιδιωτικό τομέα, απευθύνονται στο ΕΣΥ για κλινικές ή εργαστηριακές εξετάσεις. Η αύξηση της ζήτησης ξεπερνά το 30%, με τα πρωινά ιατρεία να ανταποκρίνονται με δυσκολία στις νέες συνθήκες.
Ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ξεπερασμένος τεχνολογικά εξοπλισμός και περιορισμένοι χώροι, αυξάνουν θεαματικά τον χρόνο αναμονής. Οι ασθενείς που χρειάζονται εξέταση σε πρωινό ιατρείο του ΕΣΥ πρέπει να περιμένουν έως και δέκα μήνες! Ακόμη και ασθενείς με καρκίνο υποβάλλονται στο μαρτύριο της αναμονής.

Οι λίστες αναμονής οδηγούν τους ανθρώπους σε απόγνωση και το ΕΣΥ σε διάλυση: Ασθενείς που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν δωρεάν και έγκαιρα στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου, καταφεύγουν στα επείγοντα. Η κατάσταση αυτή «μπλοκάρει» τη λειτουργία των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, προκαλώντας δυσκολία στην εξυπηρέτηση ανθρώπων που έχουν πραγματική ανάγκη:

«Μελέτες δείχνουν ότι το 50% έως 70% των ασθενών που καταλήγουν στα επείγοντα των νοσοκομείων είναι περιστατικά των τακτικών εξωτερικών ιατρείων», εξηγεί ο καθηγητής Διοίκησης Υπηρεσιών Υγείας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) Νίκος Μανιαδάκης.

Μείωση τζίρου 8,5%
Δοκιμασία για μικρές και μεσαίου μεγέθους κλινικές

Μείωση 8,5% στον τζίρο των ιδιωτικών νοσοκομείων και αύξηση έως 30% στην κίνηση στο ΕΣΥ καταγράφονται και στις οικονομικές αναλύσεις.

Σε μελέτη της Hellastat επισημαίνεται ότι -κατά το α' εξάμηνο του 2010- η κίνηση στα δημόσια νοσοκομεία αυξήθηκε σημαντικά. Το εν λόγω διάστημα υπήρξε σημαντική μείωση της νοσηλευτικής κίνησης στις ιδιωτικές μονάδες και προτίμηση των ασθενών για το ΕΣΥ.

Οι οικονομικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας έχουν επηρεαστεί δυσμενώς από το αρνητικό οικονομικό περιβάλλον. Το συγκεκριμένο κλίμα εκτιμάται ότι θα επικρατήσει και το επόμενο διάστημα. Πολλές ιδιωτικές μονάδες -σημειώνουν- έχουν προβλήματα ρευστότητας, καθώς η είσπραξη των πληρωμών από τα δημόσια ταμεία καθυστερεί λόγω των διογκούμενων ελλειμμάτων.


πηγή: Έθνος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου