Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

ΕΙΔΗΣΕΙΣ - Αλλαγές στον νόμο "περί ευθύνης Υπουργών"

Πέντε αλλαγές στον νόμο περί ευθύνης υπουργών που θα προωθήσει η κυβέρνηση ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάρης Καστανίδης.

Με το νομοσχέδιο, καταργείται η παραγραφή ποινικών αδικημάτων που έχουν τελεστεί από υπουργούς και υφυπουργούς εντός πέντε ετών και θα ισχύει και για εκείνους η περίοδος παραγραφής που ισχύει για κάθε άλλον πολίτη.

Μέχρι τώρα ακόμη και κακουργήματα με τα οποία βαρύνονταν υπουργοί παραγράφονταν εντός πενταετίας. Στο εξής, πλημμελήματα υπουργών και υφυπουργών θα παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια και κακουργήματα μετά από 15 χρόνια.

Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι μπορούν να επιβληθούν σε υπουργό περιοριστικοί όροι, όπως είναι η απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης από τη Βουλή.

Μέχρι στιγμής απαγορευόταν η βίαιη προσαγωγή, σύλληψη, προσωρινή κράτηση και επιβολή περιοριστικών όρων ακόμη κι αν ο πολιτικός είχε παραπεμφθεί στο Ειδικό Δικαστήριο.

Επίσης, με απόφαση της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης, αν προκύψει ότι η παράνομη πράξη συνεπάγεται οικονομικό όφελος θα γίνεται κατάσχεση ποσού από περιουσιακά στοιχεία του εμπλεκόμενου πολιτικού προσώπου, ισοδύναμη της ωφέλειας.

Προβλέπεται δημιουργία τριμελούς Γνωμοδοτικού Συμβουλίου - αποτελούμενο από δικαστικούς - πριν από τη σύσταση της προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής. Θα ελέγχει τα στοιχεία και θα γνωμοδοτεί εάν συντρέχει περίπτωση διερεύνησης πιθανής ποινικής ευθύνης υπουργού.

Θα υπάρχει δυνατότητα, μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος υπουργού ή ακόμη κι αν υπάρχουν υπόνοιες σε βάρος του ελεγχόμενου, με απόφαση του ανακριτή (και εφόσον η δίωξη αφορά κακουργηματική πράξη), να δεσμεύονται λογαριασμοί, μετοχές και κάθε είδους χρηματοπιστωτικό προϊόν.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης επισήμανε ότι με τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία της, η κυβέρνηση απαντά στην εύλογη απαίτηση των πολιτών να καταστεί αποτελεσματική η διερεύνηση πιθανών ποινικών ευθυνών κυβερνητικών στελεχών σε υποθέσεις δημοσίου ενδιαφέροντος.

*Για την ριζική αλλαγή του νόμου περί ευθύνης των υπουργών απαιτείται συνταγματική αναθεώρηση


από: nooz.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου