Αυστηρότερους όρους δόμησης για τις προστατευόμενες περιοχές, που έχουν ενταχθεί στο δίκτυο NATURA και αντιπροσωπεύουν το 25% της ελληνικής επικράτειας, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για τη βιοποικιλότητα που κατατέθηκε χθες στη Βουλή.
Πρόκειται για 419 σημαντικούς οικότοπους, από τους οποίους μόνον το 30% διαθέτει σήμερα ειδικό πλαίσιο προστασίας.
Στο υπόλοιπο 70%, με βάση το νομοσχέδιο, προβλέπεται ότι δικαίωμα δόμησης θα έχουν μόνον όσα αγροτεμάχια έχουν εμβαδόν 10 στρεμμάτων, καταργώντας το σημερινό όριο των 4 στρεμμάτων που αφορά την εκτός σχεδίου δόμηση. Επιπλέον καταργούνται οι παρεκκλίσεις που επέτρεπαν την έκδοση οικοδομικής άδειας και σε μικρότερα ακίνητα, με επιφάνεια δύο στρέμματα ή και 750 μέτρα, που πληρούν κάποιες προϋποθέσεις (πρόσοψη σε εθνική οδό κ.λπ.). Είναι η δεύτερη περίπτωση μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα που δείχνει ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στη θέσπιση των 10 στρεμμάτων για τη δόμηση σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος, όπως οι βιότοποι και η αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει μεταβατικές διατάξεις που επιτρέπουν τη δόμηση με το σημερινό καθεστώς σε όσα ακίνητα έχουν εκδοθεί άδειες ή έχουν κατατεθεί πλήρεις φάκελοι στις Πολεοδομίες.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου, όπως:
**Θεσμοθετούνται για πρώτη φορά τα περιφερειακά πάρκα, στα οποία συγκαταλέγονται όχι μόνον όσα παρουσιάζουν οικολογικό ενδιαφέρον αλλά και όσα γειτονεύουν με αστικά κέντρα. Μάλιστα στην ίδια παράγραφο μνημονεύονται οι αγροτικές περιοχές υψηλής βιολογικής αξίας, που εντάσσονται σε καθεστώς προστασίας.
**Προβλέπονται επίσης ειδικές ρυθμίσεις για τις θαλάσσιες περιοχές NATURA, όπου απαιτείται εκπόνηση διαχειριστικών μελετών αλιείας.
**Προαναγγέλλονται κατεδαφίσεις για αυθαίρετα που έχουν κατασκευαστεί σε παράκτιες προστατευόμενες ζώνες και προβλέπεται συμπλήρωση του καταλόγου των περιοχών προστασίας για παράκτιους βιότοπους έως 80 στρέμματα.
**Απαγορεύεται η αλιεία με συρόμενα δίχτυα σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας και κοραλλιογενή ενδιαιτήματα.
**Προστατεύεται το περιβάλλον από την εισαγωγή ξενικών ειδών που απειλούν τη βιοποικιλότητα.
**Εντάσσεται στο κρατικό πρόγραμμα ενισχύσεων το πάρκο Τρίτση, στους Αγίους Αναργύρους, που κινδυνεύει με υποβάθμιση λόγω έλλειψης πόρων.
**Καθορίζεται οκταετής προθεσμία για την ολοκλήρωση των μελετών μετεγκατάστασης των οικισμών Ακρινής Κοζάνης και Αγίων Αναργύρων Φλώρινας που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ. Το κόστος θα καλυφθεί από το κράτος και τη ΔΕΗ.
**Ξεμπλοκάρεται η έκδοση οικοδομικών αδειών στις καμένες περιοχές της ΒΑ Αττικής για τις οποίες είχε εκδοθεί πιστοποιητικό ότι δεν είναι δασικές.
Με άλλες διατάξεις περνά στο υπουργείο Υποδομών η αρμοδιότητα για τις κεντρικές κεραίες καλωδιακής τηλεόρασης στην Πλάκα, στα Εξάρχεια και στο Κολωνάκι. Προβλέπεται τέλος ότι το Δημόσιο θα καλύπτει τις δικαστικές δαπάνες υπαλλήλων που γίνονται δέκτες προσφυγών από πολίτες και δικαιώνονται.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου